Vidnyánszky Attila: Ez nem egy város színháza, ez a Nemzet Színháza

Latabár Kálmán Kossuth-díjas (1950) színművész, érdemes (1950) és kiváló (1953) művész
Budapest, 2012. augusztus 8. Latabár Kálmán színész bronzszobra a Nemzeti Színház parkjában. A szobrot Párkányi Raab Péter szobrászművész készítette 2002-ben
Vágólapra másolva!
Interjút adott a TV2 Tények Este című műsorának Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. Beszélt az őt ért támadásokról, a tao általa (is) régóta kívánt megszüntetéséről és az ellenzéki médiumokban oly szívesen hajtogatott 150 milliós veszteségről - ami természetesen nem úgy van, ahogy azok állítják.
Vágólapra másolva!

Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a Nemzeti Színház 150 milliós veszteségét nem úgy kell természetesen elképzelni, hogy szórták a pénzt, hanem ez egy könyvelési eredmény - például a színpadtechnika amortizációja miatt. Beszélt a tipikus kettős mércéről is: elődje (nem nevezte meg, de az ellenzéki médiumok által körberajongott Alföldi Róbertre utalt) öt évadjából négyszer veszteséges volt a Nemzeti, és ráadásul sokkal nagyobb veszteségről volt szó. Persze ugyanezeket a médiumokat akkor ez nem zavarta.

Arról is beszélt, hogy a támadások valódi oka, hogy ő maga harcolt a rengeteg csaláshoz vezető színháztámogatási adókedvezmény, a tao megszüntetéséért és egy másik, ennél eredményesebb kultúratámogatásért. (A tao bevezetése még a szocialista kultuszminiszterhez, Hiller Istvánhoz kapcsolódik.) A tao megszüntetése a nem kiemelt közvetítői díjjal dolgozó színházak számára kifejezetten kedvező fordulat. Magyarul: akik betartották és maradéktalanul be akarják tartani a törvényeket, azok a mostani változtatással jól jártak. Akik viszont kifizették a magas tao-közvetítői díjakat és így sok pénzhez jutottak, közülük sokan háborognak.

Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója Forrás: MTI/Soós Lajos

(Hogy a balliberális médiumok vagy éppen egy-egy ellenzéki kritikus részéről milyen elképesztő gyűlölet veszi körbe a Nemzeti Színház igazgatóját és az őt támogató művészeket, érdemes ismét elolvasni az Origo nyár eleji írását.)

Az interjúban Vidnyánszky Attila beszélt a Nemzeti Színház missziójáról is. Nem egyetlen város színháza a Nemzeti, hanem a szó szoros értelmében az egész Nemzet Színháza. Fontos feladatának tartja, hogy az ország legtávolabbi falvából is eljuthasson minden gyerek a Nemzetibe, és hogy ezért nekik ne kelljen fizetni.

A beszélgetésben szóba kerül az államalapítás előestéjén, Esztergomban játszott Csíksomlyói passió és a Nemzeti őszi, első bemutatója, a Rocco és fivérei is.

Nézze meg a TV2 Tények Este című műsorának szerdai adásából Andor Éva beszélgetését Vidnyánszky Attilával!