Noha viszonylag keveset forgat, legutóbbi filmszerepért díjazták a Nemzeti Színház művészét, Trill Zsoltot. Az Origo kérdésére azt mondta: nagyon örült, hogy fiatalokkal dolgozhatott, akiket segíteni kell, különben soha nem derül ki, mire képesek.

Idén tizedik alkalommal rendezték meg Balatonszemesen (A Latinovits Emlékmű Alapítvány, a Magyar Versmondók Egyesülete, a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum és Balatonszemes Önkormányzata közös szervezésében) a Bujtor István Filmfesztivált, ahol minden alkalommal az elmúlt év kisjátékfilmjei, dokumentumfilmjei, versklipjei és fikciós kísérleti alkotásai versenyezhetnek egy zsűri előtt. Bujtor István szellemi örökségét vállalva, elsősorban a vidámság, a könnyedség és a humor, valamint a titokzatosság jegyében készült alkotásokat neveznek évről évre. Idén színészi különdíjat kapott az Apám szívé-ben nyújtott alakításáért Trill Zsolt. A Nemzeti Színház színésze, az egyik legnagyobb élő magyar színész az egyszerre abszurd és drámai szituációban lévő karakterének hiteles és összetett megformálásáért kapta a díjat.

Trill ZsoltForrás: Koncz Márton

Trill Zsolt az Origónak a díjról azt mondta, „már csak azért is nagyon jól esik, mert nagyon keveset forgatok. Nem azért mondom, mert vágynék a díjakra, de ez mégis valamilyen szintű visszajelzés, és éppen ezért szoktam megőrizni ezeket a díjakat a lelkemben is.És az különösen fontos, hogy van egy ilyen fesztivál, amelyik ápolja Bujtor István emlékét, az pedig külön jó, hogy a filmjeiken keresztül a fiatalok minden évben meg tudnak mérkőzni egymással.” A novellából készített Apám szíve a korábban elsősorban forgatókönyvírással foglalkozó Fazekas Máté első rendezése. Trill Zsolt a történet főhősét alakítja, az egykori zenészt, aki egy színlelt szívrohammal próblja visszaszerezni feleségét, és a családmentő akciójába kamaszkorú fiát is bevonja. Trill Zsolt egyből igent mondott a felkérésre, mert ahogy mondta, „fiatalokról van szó, tehát muszáj segíteni, különben nem derül ki, hogy ki milyen lesz. Itt mindenki ingyen és bérmentve csinálta az egészet. Ez egy olyan szakma, amit csinálni kell. Le a kalappal az egész stáb előtt.”

Trill Zsolt Székely János: Caligula helytartója című előadásában a Nemzeti SzínházbanForrás: Eöri Szabo Zsolt

A forgatásról Trill Zsolt azt mondta, „nekem nagyon jó volt, hogy fiatalokkal lehettem és dolgozhattam. Ők teljesen máshogy látják a világot, mint én, és teljesen máshogy is dolgoznak. Emellett nagyon érdekes kérdés volt az elején, hogy ez az ironikus szöveg, ez az egész szituáció tud-e működni filmen. És amikor már csináltuk, kiderült, hogy működik.”

A díj és a fesztivál névadójáról, Bujtor Istvánról Trill Zsolt elmondta, hogy gyerekként mindig örömmel nézte a régi filmeket, amelyekben játszott, vagy a későbbieket, amelyeket már maga csinált, a korabeli akciófilmeket. „Egyszer találkoztam vele, amikor beindította a szabadtéri színházat Tihanyban, és mi ott vendégszerepeltünk. Előtte soha nem találkoztam vele élőben, csak akkor egy villanásra. Nagyon sajnálom, hogy ilyen korán elment” – mondta Trill Zsolt.

Trill Zsolttal készült korábbi nagyinterjúnkat itt olvashatja.