Meghalt Daróci Bárdos Tamás

2019.08.27. 14:20

87 éves korában meghalt Daróci Bárdos Tamás zeneszerző, karnagy, zenetanár.

87 éves korában meghalt Daróci Bárdos Tamás. A karnagy 1931. szeptember 27-én született Budapesten, édesapja, Bárdos Lajos zeneszerző, karnagy, zenetudós volt. Daróci Bárdos Tamás zenei tanulmányait csellózással kezdte. Majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán – Szervánszky Endre növendékeként – 1958-ban kitüntetéssel diplomázott. 1961-ig a Fővárosi Zeneiskola Szervezet szolfézstanáraként dolgozott. 1970-ig a Duna Művészegyüttes karmestere, zenei vezetője volt. 

A szolnoki és zalaegerszegi néptáncfesztiválokon több ízben elnyerte a zeneszerzői díjat. 1971-től 1990-ig a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető karmestere volt. 1991 óta a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola zeneelmélet-, zeneirodalom- és népzenetanára volt – írja a Papageno.hu.

Művei között vannak a táncegyüttesek számára írt népzenei feldolgozások, táncjáték- és táncdráma-kíséretek. De szerzett filmzenét is, többek közt a Ludas Matyi-hoz, a Szaffi-hoz, a Tetovált nő-höz. Színházi művekhez is komponált zenét: Koldus és királyfi, Távolban egy fehér vitorla, Telihold. Világhírű kórusművei a Üszküdárá vagy épp az Járd ki lábam.

további tartalmak a rovatból