Díjat nyert a Néprajzi Múzeum két filmalkotása

2019.08.27. 08:52

A Néprajzi Múzeum két mozgóképes alkotása is díjat nyert a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett FAIMP 2.0 fesztiválon. A díjátadót szerdán rendezik meg Sanghajban, amelyen részt vesznek a filmek készítői, Csorba Judit és Koltay Erika.

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa audio-vizuális szekciója, az AVICOM, évente megszervezi a FAIMP 2.0 fesztivált, amely a múzeumok és kulturális intézmények audiovizuális produkcióinak, innovatív multimédiás fejlesztéseinek és interaktív kiállítási installációinak seregszemléje. Ezen a nemzetközi szakmai megmérettetésen nyert díjat a Néprajzi Múzeum két alkotása. A múzeum Tojásgyűjteményének költözés előkészítési munkálatait bemutató, rövidfilm kategóriában díjazott Fragile fényt derít a több ezer darabot számláló kényes kollekció érdekességeire, szakmai műhelytitkaira.

A dokumentumfilm kategóriában versenyző Ribbons and Branches Maglód pünkösdi templomdíszítési szokásait mutatja be. Az, hogy a templomokat májusfákkal díszítik pünkösdkor, középkori eredetű népszokás, és a 19. század végére már csak néhány evangélikus településen maradt fenn.

A díjazott alkotók egyúttal a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében megvalósuló konferencián is előadnak. Ennek hátterében ott van egy együttműködési megállapodás, amit még 2017-ben kötött a Néprajzi Múzeum a Kínai Nemzeti Néprajzi Múzeummal, majd 2018-ban Pekingben egy nemzetközi konferencián Kemecsi Lajos főigazgató tartott a budapesti Néprajzi Múzeum kínai gyűjteményét bemutató és elemző előadást. A múzeumi gyűjtemény értékeit és jellemzőit a kínai és magyar partner intézmények által közösen indított néprajzi/antropológiai szakfolyóirat (Studies on Cultures Along the Silk Road) első számában megjelenő tanulmány is feltárta. Állítólag az együttműködés a jövőben a két múzeum közötti kiállításcseréket, közös kutatási és publikációs projekteket eredményezhet. Beszámolnak arról is, hogy bár a Néprajzi Múzeum jelenleg zárt ajtók mögött készül a költözésére, az intézmény Etnotube elnevezésű YouTube-csatornáján futó kisfilmek a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a költözés fázisait, az egyes gyűjteményeket, aktuális kihívásokat, izgalmas felfedezéseket. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK