Szörényi Levente is mesél a régi lemezéről

2019.08.31. 12:54

Új, tematikus programsorozatot indítanak a Lemezjátszó szervezői. Augusztus végétől havi rendszerességgel, összesen nyolc alkalommal a magyar könnyűzene történetét jelentősen formáló és alakító könnyűzenei albumokat hallgathatja meg a közönség, és a lemezekről a dalok szerzői mesélnek. A Lemezjátszó Classic vendége lesz többek közt Szörényi Levente, Frenreisz Károly és Zorán.

A Lemezjátszó programsorozat még 2017 tavaszán indult azzal a céllal, hogy a könnyűzene meghatározó formátuma, az album még inkább visszanyerje népszerűségét. A szervezők számára az is fontos volt, hogy a lemezek kulturális értékét szórakoztató formában, egy nyilvános beszélgetés keretében, a szakma elismert képviselőivel mutassák meg. Ezért igyekeztek a rock 'n' roll történelem legnagyobbjaitól a legfontosabb lemezeket kiválogatni. Horváth Gergely, a Petőfi Rádió hajdani vezetője, a Klasszik Rádió műsorvezetője a hazai könnyűzenei élet sztárjaival az adott lemez koncepciójáról, háttértörténetéről beszélget. A bő két év leforgása alatt vendége volt többek közt Harcsa Veronika, Beck Zoli, Prieger Zsolt, Kiss Tibi és Lovasi András is.

Szörényi LeventeFotó: Polyák Attila - Origo

A Lemezjátszó szervezői ezúttal egy új tematika alapján indítanak programsorozatot Classic néven. A sorozatban korszakos magyar albumokat hallgatnak végig, miközben szerzőikkel és/vagy előadóikkal beszélgetnek róla.

Az első estre augusztus 31-én kerül sor Szentendrén, az Új Műhely Galériában, ahol a közönség a Solaris Marsbéli krónikák című lemezét hallgathatja meg, és Erdész Róbert, az együttes alapítója, billentyűse mesél a dalokról.

Ezt követően a Lemezjátszó Classic programsorozat beköltözik állandó helyszínére, a B32 Galéria és Kultúrtérbe. Itt szeptember 5-én Frenreisz Károly, október 3-án Szörényi Levente, november 28-án Zorán lesz a vendég. A közönség sorrendben a Skoroió A rohanás, az Illés Illések és pofonok és a Metro Metro című albumát hallgathatja végig.

A rendezvénysorozat a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram segítségével jött létre.