Újabb mérföldkőhöz ért a magyar kulturális évad Izraelben

Sümegi Eszter
Magyar Állami Operaház
Sába királynője
Vágólapra másolva!
Újabb kiemelkedő események lesznek az Izraelben március óta tartó magyar kulturális évad keretében. Kedden a Magyar Állami Operaház a Sába királynője című bibliai témájú operát, csütörtökön és pénteken pedig a Budapesti Operettszínház az első klezmermusicalt, a Menyasszonytánc-ot adja elő a tel-avivi operaházban.
Vágólapra másolva!

Március 19-én a tel-avivi konzervatóriumban György Ádám zongorakoncertjével nyitották meg ünnepélyesen a magyar kulturális évadot Izraelben. A programsorozat október 23-ig tart, és a héten újabb komoly mérföldkőhöz ér. Ugyanis szeptember elején az 1884 óta működő Magyar Állami Operaház

története során először látogat Izraelbe,

amivel régóta dédelgetett álmuk válik valóra: megismertetni az izraeli közönséggel Goldmark Károly fő művét, a Sába királynőjé-t, amit a szerző halálának 100. évfordulóján, 2015-ben Káel Csaba rendezésében mutattak be.

Szulamit szerepében Sümegi Eszter a Sába királynője című előadásban Forrás: Rákossy Péter

A jelmezes, vetítéssel kísért koncertszerű előadás Sába királynőjének látogatásáról szól Salamon királynál. A jeruzsálemi katonatiszt, Asszád jegyesét és istenét is megtagadja a királynő iránt fellobbant szerelme miatt. A tragikus kimenetelű bibliai történet főszerepeit Gál Erika (Sába királynője), László Boldizsár (Asszád) és Sümegi Eszter (Szulamit) alakítják, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével.

Az évad másik nagy eseménye a héten már a Budapesti Operettszínházhoz kapcsolódik, amelyik 2007 óta vendégszerepel rendszeresen Izraelben, viszont kortárs darabot még soha nem vittek oda. A héten, csütörtökön és pénteken Jávori Ferenc Menyasszonytánc című, a világ első klezmermusicaljét adják elő Izraelben. A musicalt Béres Attila rendezésében 2006-ban mutatták be, de már egy ideje nem játszották.

Az új Operettszínház vezetői - Kiss-B. Attila főigazgató, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató és Apáti Bence balettigazgató - most úgy döntöttek, hogy felújítja az előadást.

Izraelben ezt a felújított változatát adják elő.

Az életörömmel teli, ugyanakkor mély bánattal átitatott, a harmincas években egy erdélyi román-magyar-zsidó kisvárosban játszódó történetben a szép és büszke Rózsi egy pillanat alatt veszít el mindent, amikor kiderül zsidó származása – írja a Magyar Nemzet. A főbb szerepeket Gubik Petra, Kocsis Dénes, Szendy Szilvi, Laki Péter, Földes Tamás és Szulák Andrea alakítják.