58 éves korában meghalt az amerikai zenész és vizuális művész, Daniel Johnston. 

Hétfőn, valószínűleg szívroham következtében meghalt Daniel Johnston, amerikai zenész és művész, aki leginkább kívülállóságáról volt híres. Johnston ugyanis zenéi nagy részét házi stúdiójában rögzítette, többnyire kazettákra, amiknek borítóit is maga készítette. 

Daniel Johnston 2005-benForrás: AFP/2005 Getty Images/Jana Birchum

Mentális állapota nem volt tökéletes, többször töltött hosszabb-rövidebb időt pszichiátriai intézetekben. Skizofréniát és mániás depressziót is diagnosztizáltak nála. A 80-as években lett egy kisebb helyi rajongóbázisa, adták-vették a kazettáit, és érdekes, hogy Johnston meg közben egy Mcdonald'sban dolgozott. Komolyabb népszerűségi ugrás akkor volt a karrierjében, mikor Kurt Cobain felvett egy pólót, amin Johnston 1983-as lemezének, a Hi, How Are You-nak a borítója volt. 

Bár ő maga soha nem futott be igazán, és nem lett szélesebb körökben népszerű, számos csodálója volt az amerikai underground világban. Köztük volt Kurt Cobain, Beck, Ezra Furman, Tom Waits, Jeff Tweedy vagy a Simpsons rajzfilmsorozat alkotója, Matt Groening. Sokáig visszautasította, hogy nagy kiadóhoz szerződjön – az Elektrának például azért mondott nemet, mert a hozzájuk tartozó Metallicát Johnston sátánistának tartotta. Volt, hogy letartóztatták, mert a New York-i Szabadságszobrot több száz keresztény hal motívummal graffitizte le. 1994-ben az Atlantic Recordshoz került, de az áttörés ott sem sikerült.  2005-ben dokumentumfilm készült róla Jeff Feuerzig rendezésében Daniel Johnston találkozása az ördöggel címmel. Az alkotás a 2006-os Sundance fesztiválon rendezői díjat kapott, és Oscarra is jelölték. Daniel Johnston képregényeket is írt. 2005-ben készült egy dokumentumfilm is (The Devil and Daniel Johnston) Johnstonról.