Tordy Géza: Mostanra elég volt a színészet

Tordy Géza, színész, rendező, érdemes és kiváló művész
Budapest, 2011. november 25. Tordy Géza színművész, rendező, a Prima Primissima Díj jelöltje magyar színház- és filmművészet kategóriában. A felvétel a Tabánban készült. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
„Tizennyolc éves korom óta csinálom a színházat, úgy érzem, mostanra elég volt a színészet” – mondta Tordy Géza, aki a napokban kapott életműdíjat. 
Vágólapra másolva!

Péntek este rendezték az Uránia Nemzeti Filmszínházban az idei szinkronos díjátadó gálát, a szinkronipar különböző szakmáinak kiemelt eseményét. Az idei a harmadik alkalom volt a Gála történetében, és a Szinkronünnep nevet viselte. A jó ideje a pályán lévő színésznők között Menszátor Magdolna, a színészek között pedig

Tordy Géza részesült az egész pályát elismerő életműdíjban.

A közönség ovációval fogadta Tordy Géza díját, azonban a nemzet színésze egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni a gálán.

Tordy Géza 2011-ben Forrás: MTI/Kollányi Péter

A Bors felkereste Tordy Gézát, aki azt mondta, „egy csúnya megfázásom húzódik el, ezért nem tudtam átvenni személyesen ezt a rangos elismerést. A szinkronizálás

Rengeteg cseh és szovjet filmet szinkronizáltam, imádtam Gérard Philipe-nek adni a hangom, de egy-egy amerikai film is igazi szórakozás volt.” Az ISzDb szerint Tordy Géza 575 alkotásban szinkronizált. A legtöbb szerep (69) Barry Newmanhez kapcsolódik, mégpedig azért, mert sorozatról van szó, a Magyarországon is népszerű Petrocelli-ről.

Tordy Géza mesél idióta instrukciókról és katasztrofális magánéletéről

Már az ezredfordulón az élet mulandóságán töprengett egy interjúban Tordy Géza, és még a ravatalát is eltervezte a Vígszínház előcsarnokában. Aztán beválasztották a nemzet színészei közé. Megszólalásai mégsem lettek derűsebbek. Bulvármédiumokban sorra idézték egy tavalyi nyilatkozatát, amelyben arról beszélt: múltja van ugyan, de jelene és jövője már nincs.

Tordy Géza az utóbbi években visszavonult a rivaldafénytől, de rajongói még mindig arra kíváncsiak, vajon láthatják-e még színpadon vagy hallhatják-e még új filmben a hangját. A lapnak Tordy Géza ezzel kapcsolatban azt mondta, „egyáltalán nem járok sehova, nem nagyon tudok már állni, nincs kedvem. Tizennyolc éves korom óta csinálom a színházat, úgy érzem, mostanra elég volt a színészet. Nagyon megváltozott a szakma és a színjátszás is.”

Tordy Géza tavaly ünnepelte 80. születésnapját, nézze meg a pályafutásáról szóló kvízünket!