Film készült az egyik legjobb magyar gitárosról

2019.09.17. 17:39

Zenés dokumentumfilm készült Barta Tamásról, az LGT egykori gitárosáról. A Siess haza, vár a mama című alkotást a héten mutatják be a fővárosi MagyaRock Hírességek Csarnokában, a RaM Colosseumban.

Szeptember 21-én, szombaton mutatják be a Siess haza, vár a mama című filmet a MagyaRock Hírességek Csarnokában, a RaM Colosseumban. A dokumentumfilm Barta Tamásról, az LGT egykori gitárosáról szól, és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.

Az LGT a Vígszínházban, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical előadásának zenekaraként: Barta Tamás, Laux József, Somló Tamás, Presser GáborForrás: Fortepan/Urbán Tamás

Barta Tamás (1948-1982) a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került, játszott a csapat első, Koncert a Marson című albumán (1970). 1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakították a Locomotiv GT-t. Az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén (Locomotiv GT - 1971, Ringasd el magad - 1972, Bummm! - 1973), a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén. A hetvenes évek első felében az egyik legjobb gitárosnak számított Magyarországon, emellett remek zeneszerző és énekes is volt. 1974-ben nem tért haza az LGT amerikai turnéjáról; egy darabig még zenélt, aztán különböző üzletekbe fogott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Los Angelesben.

további tartalmak a rovatból