Kórházba került halála előtt Gallai Péter

2019.09.17. 11:11

Vasárnap éjjel, álmában halt meg a Piramis együttes billentyűse, Gallai Péter. Kiderült, néhány napja került kórházba egy nagyon fájdalmas rosszullét miatt.

Gallai Péter utolsó napjait kórházban töltötte, és hétfőre virradó éjjel, álmában halt meg. Néhány nappal ezelőtt barátnőjével színházban voltak, ahol Gallai Péter rosszul lett, és olyan erős hasi fájdalmat érzett, hogy azonnal mentőt hívtak, kórházba került. A Piramis basszusgitárosa, Vörös Gábor a Blikknek elmondta, „vasárnap este már evett is, javulás látszott az állapotában, így mindannyian elkezdtünk bizakodni,  de aztán döbbenten fogadtuk a hírt, hogy éjszaka örökre elaludt”.

Gallai Péter régóta betegeskedett, korábban alkoholproblémával volt elvonókúrán is, néhány évvel ezelőtt pedig hasnyálmirigy-gyulladása volt, amivel kórházba került. Korábban volt szívinfarktusa is, és mikor legutóbb bevitték, először szívrohamra gyanakodtak a kórházban. Vörös Gábor azt is elmondta, „tüdőtrombózisra is gyanakodtak az orvosok, de végül kiderült, vírusos fertőzés okozta a problémát.  Most még vizsgálják a halál pontos okát, egyelőre ennyit mondhatok.” Köves Miklós, aki Gallai zenésztársa volt az eredeti Piramisban is, a lapnak azt mondta, Gallait „betegsége egy éve már a zenéléstől is elragadta. Hajnalban feladta a szervezete a szolgálatot szegénykémnek. Nagy veszteség a halála, remek barát volt és kiváló zenész. Vártuk vissza, hátha meggyógyul.”

Gallai Péter 2006-banForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Piramis 1981-ben roppant meg, mikor Révész Sándor a keletnémet turnéjuk egyik, berlini koncertjén jelentette be, hogy abban a felállásban az volt a Piramis utolsó koncertje. A zenekar többi tagja a kontroll ládákból tudta meg, hogy mi lesz az együttessel a jövőben. Révész nélkül, négyen még egy évig működtették a zenekart. Szerződésük volt még egy lemezre (Plusz) is, amit úgy döntöttek, nem hagynak elúszni, ezért mindenképpen ki kellett találniuk valamit. Rövid időn belül nem találtak Révészhez fogható frontembert, így adta magát a megoldás, hogy a korábban is kiválóan vokálozó, zeneszerző-billentyűs, Gallai Péter eggyel előrébb lépjen.  Ahogy később, 2006-ban maga is mondta, „hihetetlenül nagy szenvedés volt. [...] Még a stúdióban ment is, de amikor nekem ugrálnom kellett a színpadon... Nem szeretném többet csinálni. Ez nem nekem való.” Az ős-Piramis végül 1982-ben felbomlott.

Gallai az 1985-ben újjászerveződő, már D. Nagy Lajossal felálló Bikinihez került, ahol egészen 2002-ig játszott. A frontember, D. Nagy Lajos barátja halála kapcsán mondta most a Ripostnak: Nem hiszem el, hogy Péter nincs többé... Pedig néhány hete még találkoztunk, és egyáltalán nem tűnt betegnek... [...] Peti egy végtelenül intelligens ember volt,  akivel bármiről el lehetett beszélgetni. Csendes volt, halk szavú, de mindenkivel kedves volt. Szerintem neki soha életében egyetlen ellensége sem volt. A közös turnékon heteket, hónapokat töltöttünk együtt a zenekarral, úgy ismertük egymást, mint a tenyerünket. Akkoriban igazi családdá kovácsolódtunk össze, és bár nem jártunk össze, a testvéries kapcsolat megmaradt. Akármennyi idő telt is el két találkozás között, mindig ugyanott tudtuk folytatni, ahol abbahagytuk. Egy értékes emberrel és egy tehetséges művésszel lett most kevesebb a világ...”

további tartalmak a rovatból