Vágólapra másolva!
Országszerte 150 intézmény készül az idei, sorban a 14. Múzeumok Őszi Fesztiváljára, amelynek kiemelt témája a világ csodái és a felfedezések kora lesz.
Vágólapra másolva!

Szeptember 23-án, hétfőn indult és egészen november 10-ig tart az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja, aminek kiemelet témája a világ csodái és a felfedezések kora lesz. Országszerte 50 településen több mint 1500 programmal készülnek a múzeumok.

Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár a rendezvény hétfői, szentendrei megnyitóján elmondta, hogy a programsorozat fontos eseménye a magyar múzeumi szakmának és sokakat, köztük

gyerekeket is elér, akik másként nem biztos, hogy eljutnának múzeumi kiállításra.

Dr. Cseri Miklós, a szentendrei Skanzen főigazgatója elmondta, hogy a fesztivál megmozgatja a teljes múzeumi szakmát, nem csupán a nagy kiállítóhelyeket, hanem a vidéki kistelepüléseken a tájházakat, kis helytörténeti intézményeket is. A fesztivál idén több programmal emlékezik meg arról, hogy Magellán 500 évvel ezelőtt, 1519 szeptemberében indult el a földet elsőként körbehajózó expedíciójára, valamint hogy mintegy 250 évvel ezelőtt kezdődött el az átfogó társadalmi, gazdasági és technológiai változásokat hozó ipari forradalom.

Dr. Cseri Miklós azt is elmondta, hogy idén is megemlékeznek az első világháborúról, 2019-ben elsősorban a háború által hozott innovációra, technológiai változásokra koncentrálnak. A fesztivál kiemelt tematikája idén a Tudományos találkozások a múzeumban elnevezésű programcsomag, amely 94 eseményt fog össze, és a múzeumokban folyó tudományos munkára és eredményekre hívja fel a figyelmet. A sétálj, gyalogolj bringázz velünk! elnevezésű csomagban 68 program kapott idén helyet. Lesz arborétumi séta a Pannonhalmi Apátságban, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) programján pedig nagy költők és írók felejthetetlen szerelmeinek nyomába eredhetnek az érdeklődők Budapesten. A kamaszoknak szóló programok között szerepel a Magyar Nemzeti Múzeum Nők a középkorban és a Lapidáriumi alvilágjárás elemlámpával című rendhagyó tárlatvezetése is. A teljes programkínálat a fesztivál hivatalos oldalán érhető el. A fesztivál kiemelt támogatója a közmédia M5 kulturális csatornája.