Idén nyáron 8 ezer fős közönség előtt koncertezett a Kerekes Band Közép-Ázsia legnagyobb világzenei fesztiválján, a The Spirit of Tengrin. A zenekar kazahsztáni útjáról most adott ki egy road movie-t, amit a Daft Punk Harder, Better, Faster, Stronger című számából készült feldolgozásukra vágtak.

A nyáron Kazahsztánban is fellépett a Kerekes Band, mégpedig Közép-Ázsia legnagyobb világzenei fesztiválján, a The Spirit of Tengrin. Az útról pedig kiadtak egy rövid road movie-it is, ami a napokban került fel a YouTube-ra. A Kerekes Band Kazahsztánban a The Spirit of Tengri főfellépőjeként játszott, és az őket is meglepő, nagyon kedves fogadtatásról Fehér Zsombor frontember azt mondta, „azt hiszem, nagyon sok zenész álma egy egzotikus országban, főfellépőként, főműsoridőben, több ezer fős tomboló közönségnek zúzni maximális erőbedobással. Nekünk ez az álmunk Almatyban vált valóra. Ráadásul a koncertünket a világzenében egyeduralkodó Songlines Magazin kritikusa is látta, sőt meg is írta. De a sikertől is libabőrösebb érzés, mikor több mint 4000 kilométerre a hazánktól testvérként fogadnak.”

Egy ilyen, zenés mini road movie-nak is megvannak a korlátai, így többek között kimaradt az a jelenet, amikor Fehér Zsombornak csupán egy kazah népdal eljátszásával sikerült meggyőznie a vámhatóságot, hogy az effektládára azért van szükségük, mert a fesztiválon játszanak. Ugyanígy nehéz lett volna az eredeti hang nélkül beltenni a kisfilmbe, ami a dobossal Fehér Viktorral történt. „A koncertünk után egy idősebb kazah férfi odajött hozzám, és elmesélte, hogy a 80-as években Magyarországon szolgált, elnézést kért a szovjet megszállásért, majd elénekelte a Tavaszi szél kezdetű népdalt, amit Freddie Mercury-tól tanult. Ugyanis, ott volt a híres budapesti Queen-koncerten...”

Kerekes BandForrás: Kerekes Band

A kazah road movie-t a Daft Punk Harder, Better, Faster, Stronger című számának a Kerekes Band által készített feldolgozására vágták. Az elektromos dudaszintetizátorral és vocoderrel feljátszott dal a Kerekes Band új albumán, a ReWind-on hallható. A 12 feldolgozást tartalmazó albumot a nyár elején kizárólag limitált példányszámú hanglemezen jelentették meg. Az egyedülálló lila-narancs színben préselt lemez 140 grammos, vinylre masterelt, hagyományos analóg technikával készült, a legendás hangzású Hendrix-albumokat is előállító, Hamilton hanglemez nyomóval préselték. „Naponta 40 ezer új dal jelenik meg Spotify-on, a playlistek világában lassan már az előadókat vagy a dalcímeket sem ismerjük. Ezzel szemben van egy egyre bővülő vinylgyűjtő közösség, ami a zenére még mindig időt szán. Hangrendszert épít, tüzetesen átolvassa a borítót, és a lehető legjobb minőségben szeretné a zenét átélni az otthonában. Úgy éreztük, jár ennyi exkluzivitás nekik, hogy először ők jussanak hozzá a lemezhez” – mondták a tagok. A ReWind-ot a tervek szerint még ősszel elérhetővé teszik az online platformokon is. Az együttes Budapesten október 25-én, az A38-on lép fel legközelebb.