Legjobb a legjobbak között - öt fiatal kapott Junior Prima Díjat, köztük a Nemzeti Színház színésze

Junior Prima Díj - átadó
Öt fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat.
Vágólapra másolva!
Öt fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában a budapesti Kálmán Imre Teátrumban. Az elismerést Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója adta át az 54 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek. A díjjal azokat a harminc év alatti művészeket jutalmazzák, akik korosztályuk legjobbjai. A Nemzeti Színház fiatal színésze, Szabó Sebestyén László is átvehette a díjat. Az Origónak azt monda: az elismerést a debreceni Kuckó Művésztanyának ajánlja, amelyet édesanyja alapított, és ahonnan elindult a pályája.
Vágólapra másolva!

Az idén Balázsi Gergő Ármin balettművész, Dér Zsolt színművész, Fehér Balázs Benő színész-rendező, Markó-Valentyik Anna bábszínész és Szabó Sebestyén László színész érdemelte ki a Junior Príma Díjat - őket köszöntötték a szerdai ünnepségen.

Öt fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat. fotó: Eöri Szabó Zsolt


A Takarékbank felkérésére színházak, szakmai és érdekképviseleti szervezetek az idén 54 jelöltet állítottak. Közülük választotta ki az öttagú szakmai bizottság – Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos és Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja – azt az öt fiatal tehetséget, akik elnyerték a „legjobb a legjobbak közt" címet.

„A tehetség csak lehetőséget, ígéretet jelent arra, hogy az ember kiemelkedő teljesítményt nyújtson. Rengeteg áldozat, kitartás és gyakorlás kell ahhoz, hogy a tehetségből igazi produkció: színház, film vagy tánc szülessen. Értő kezekkel, sokáig kell csiszolni a gyémántot, hogy teljes szépségét kibontakoztassuk, ez pedig közös felelősség" – mondta az ünnepségen Vida József. Hozzátette: „Ezért támogatjuk évtizedek óta a tehetséges fiatalokat szerte az országban. És ezért vesszük ki a részünket abból, hogy az ifjú színház- és filmművészek évről évre méltó elismerésben részesülhessenek."

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Szabó Sebestyén László, a Nemzeti Színház Színésze, és Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója. fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Nemzeti Színház színészét, Szabó Sebestyén Lászlót Eszenyi Enikő méltatta. Azt mondta: három évvel ezelőtt a Liliomfiban ismerhette meg, amely nagyszerű előadás volt, csodálatos alakítással.

– hangsúlyozta Eszenyi Enikő. „Aztán a III. Richárdban együtt dolgoztunk, ahol az egyik gyerekemet játszotta. Görkorcsolyával ment tűzön-vízen át, még akkor is, amikor az lehetetlennek látszott a színpadon. Sebi – mert mi így hívjuk – az egész csapatot és a rendezőt is inspirálja. Nagyon jó ötletei vannak, soha nem adja fel. Aztán Debrecenben láttam a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadásban, amely Arany János életéről szól. Ő játszotta Arany Jánost. Szenvedélyesen, mélyen, átélten. Meglepődtem, hogy ilyet is tud ez a fiú. Több darabban is megnéztem aztán: a Részegekben remek, a Woyzeckben kiemelkedő a játéka."

"Nagyon örülök, hogy Szabó Sebestyén László a Nemzeti Színház tagja, ahol a teátrum fiataljai egy igazán nagyszerű csapattá kezdenek válni."

- hangsúlyozta Eszenyi Enikő. A felsorolt valamennyi előadást egyébként ifj. Vidnyánszky Attila rendezte.
Szabó Sebestyén László az Origónak azt mondta: többször mondták neki, hogy jó csapatjátékos, segíti a kollégákat, talán ezért kaphatta meg a Junior Príma Díjat.

Vida József, a Takarékban elnök-vezérizgatója átadja a díjat Szabó Sebestyén Lászlónak. fotó: Eöri Szabó Zsolt


A színész hangsúlyozta: büszke arra, hogy a nyáron, nehéz körülmények között elkészítették a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot, amelyet az ország több pontján bemutattak, utána azonnal a Rocco és fivérei premierje volt.
„A Rocco-t néhány napja mutattuk be Szentpéterváron is, a színházi olimpián. Nagy siker volt – ez örömmel töltött el. Két éve már voltam ott a Krokodilus című darabbal, így nem volt ismeretlen a terep. Mindenki hatalmas örömmel játszott ezen a nagy eseményen, ahol jó ott lenni."
Amikor a díjat átvette, azt mondta: boldog, és örül az elismerésnek.


Az idén tizenkettedik alkalommal adták át a Junior Prima Díjat színház- és filmművészet kategóriában, az idei jutalmazottakkal együtt már 89 fiatal magyar tehetség kapta meg az elismerést.