Október 4-én kezdődik, és tizenhét napon át kínál izgalmas programokat a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A fellépők között lesz az Apparat, Eötvös Péter, a Neue Oper Wien, a FAMILIE FLÖZ, Barabás Lőrinc, a RIAS Kammerchor az Amadinda Ütőegyüttes, Gergye Krisztián, Zombola Péter, Vizin Viktória, a Tiltott Város Kamarazenekar, Sidi Larbi Cherkaoui, a Duo Vivo, Jozef van Wissem és Olivier Grossetête. Több mint 150 program számtalan műfajban, közel 40 helyszínen, szerte Budapesten.

A CAFe Budapest olyan különleges, pezsgő és sokszínű városfesztivál,amely együtt gondolkodik Budapest meghatározó kulturális intézményeivel, és rendhagyó helyszíneken, sokszor a város színpaddá alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális szcéna leginspirálóbb alkotóit és legfrissebb alkotásait.

A 125 évvel ezelőtt született magyar származású fotográfus, André Kertész tiszteletére rendezett kiállításon fényképez egy látogató a fővárosi Deák Ferenc téren. A szabadtéri installáció a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szervezésében, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében látható.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az eseménnyel kapcsolatban Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója elmondta:Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, hogy milyen progresszív, izgalmas és dinamikusan változó művészeti közegről beszélünk, hogy a kortárs művészet a jelenünk művészete, olyan, akár egy különleges időkapszula, benne minden, amit itt és ma fontosnak, relevánsnak, aktuálisnak gondolunk

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja, a fesztiválról nyilatkozva hangsúlyozta: a CAFe Budapest programját évről évre kiemelkedő nemzetközi figyelem övezi úgy a szakma, mint a közönség részéről, nem meglepő tehát, hogy októberben igencsak vonzó kulturális-turisztikai célpont a magyar főváros.

A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik

- tete hozzá Bán Teodóra.

A kortárs művészet egy nemzet kultúrájának, gondolkodásának, lelki állapotának is a legfrissebb lenyomatát adja" - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a pénteki megnyitón az Akvárium Klubban.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója (b), Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (k) és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes (j) a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitóján a budapesti Akvárium Klubban.Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az államtitkár azt is elmondta: a kormányzat számára kiemelt prioritás, hogy a kultúrára fordított források bővüljenek. Hozzátette: Az Európai Unióban Magyarország az egyike azoknak, ahol a legtöbbet költik a kultúrára, így erre a fesztiválra is évről évre egyre magasabb támogatás jut.

Így ki-ki a maga szája íze szerint megtalálhatja azt a művészeti ágat, előadót, aki leginkább leköti

- tette hozzá Rétvári Bence.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a régió egyik legkiemelkedőbb kortársművészeti eseménysorozatának nevezte a fesztivált. A kortárs kultúra jelen van az életünkben és végül a kulturális örökségünknek is szerves része lesz, hiszen olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek a jelen aktualitásának a szépségei vagy éppen sokszor a kihívásai - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Beszélt arról is, hogy az összművészeti eseménysorozaton számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de nagy szerepet kap a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein. A programok között mindenki, a legkisebbektől a legidősebbekig, megtalálhatja a számára legszerethetőbb eseményt" - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

A térség egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata ebben az évben is a kortárs művészet nemzetközi és hazai világsztárjaival, különleges koprodukciókkal, premierekkel és rendhagyó, interaktív köztéri programokkal készül erre a 17 napra. A fesztivál nyitóhétvégéje szinte minden műfajból ad egy kis ízelítőt.

A [D]OPEN your move minifesztiválon a kortárs, az urban, a hiphop és a street dance találkozását ünnepli a fesztivál  táncpárbajokkal, két előadással, egy workshoppal, valamint egy óriási bulival a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

A Ritmo Budapest a világzene rajongóinak kínál felejthetetlen pillanatokat, olyan kiváló fellépőkkel, mint Gisela João, a Mamadou & Sama Yoon vagy a Romano Drom. A berlini FAMILIE FLÖZ Dr. Nest című dupla előadásával kápráztatja el a budapesti közönséget, a Tiltott Város Kamarazenekar a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából ad rendhagyó koncertet a Várkert Bazárban.

A Tiltott Város KamarazenekarForrás: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Kamondy Ágnes senkivel össze nem téveszthető zenei nyelvével,bensőségesen szép, új dalokkal, egy szcenírozott koncerttel tér vissza a színpadra. 

A Budafoki Dohnányi Zenekar pedig Kutrik Bence, Orbán György, Gyöngyösi Levente műveivel készül a Kortárs romantikusok koncertsorozat harmadik estjére.

Kamondy ÁgnesForrás: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál/Szilágyi Lenke

A Budapesti Történeti Múzeum Au revoir! című kiállításán 30 magyar származású fotográfus mintegy 200 munkáját, köztük André Kertész, Brassaï, Robert Capa, Lucien Hervéképeit csodálhatja meg a publikum. A Budapest Music Centerben a Saul fia című Oscar-díjas film felkavaróan szép zenei anyagát is jegyzőkivételes alkotóra, Melis Lászlóra és művészetére emlékezünk. A zongorista-énekes-dalszerző Lisa Morgenstern pedig második stúdiólemeze, a Chameleon dalait hozza el az A38 hajóra.

Lisa MorgensternForrás: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál/Miguel Murrieta Vasquez

A CAFe Budapest hivatalos videócsatornája, közösségi média oldalai és blogja is újdonságokat tartogat: a Kapszulainterjúk című videósorozatban a fesztivál fellépőivel Galán Angéla riporter beszélget feltöltődésről, alkotásról, arról, hogy hogyan készülnek a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra, és mit őriznének meg a jövőnek feltétlenül egy időkapszulában. Tasnádi Bence színész kamaszkori bizonytalanságáról, a mosolyokról és a koncertszínpadok varázsáról mesél.Gergye Krisztián táncművész-koreográfus a Kiscelli Múzeumban sétálva idézi fel alkotói pályája kezdetét, és beszél arról is, hogy mitől működik az improvizáció.

Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere pedig többek között a rocksztárokra jellemző hedonizmusról és a színpadi emberek felelősségéről alkotott véleményét osztja meg velünk. A sorozat következő részeiben megszólal majd Eötvös Péter zeneszerző-karmester és Lovas Rozi színésznő is. A CAFe Budapest blogján pedig többek között Dimitri de Perrot, Ott Anna, Jenna Jalonen és Szentpáli Roland időkapszulájába pillanthat bele a közönség.