Vágólapra másolva!
Új produkcióval készül a Budapesti Operettszínház novemberre. A Párizsi randevú egy dinner show, amely egy, az Egyesült Államokban elterjedt szórakoztató műfaj.
Vágólapra másolva!

Új, különleges élményt nyújtó produkciót mutat be a Budapesti Operettszínház 2019 novemberében. Terített asztalok, látványos, színes showelemek, artistaprodukciók, vérpezsdítő táncok és slágerek is lesznek. A Párizsi randevú az őt megillető helyen, a mai Kálmán Imre Teátrumban, vagyis a hajdani pesti Moulin Rouge-ban kap helyet. Egy igazi dinner show-ról van szó - ez a szórakoztató műfaj az Egyesült Államokban terjedt el, és lényege, hogy egy éttermi vacsorát és egy színdarabot vagy musicalt tartalmaz.

Richter József, Kossuth- és Jászai Mari-díjas artistaművész, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítója Forrás: Budapesti Operettszínház

Az előadás rendezője Richter József, Kossuth- és Jászai Mari-díjas artistaművész, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítója, aki 30 évvel ezelőtt Münchenben találkozott először ezzel a műfajjal. „Cirkuszművészként lenyűgöztek az artisták mutatványai, ahogy a zsonglőrök az asztalok között megugorják a duplaszaltót. A dinner show műfaja Németországban és Franciaországban is nagyon népszerű lett az elmúlt években. A Párizsi randevú-ra is világsztárokat hívtunk, olyan profi előadóművészeket, akik akrobatikus mutatványokat, rúd- és görgőszámokat adnak elő,

Akad olyan, akit Németországban fedeztem fel, és van, akit Abu Dzabiban vagy éppen Katarban.” Az esten olyan fellépők lesznek, mint a kanadai Strange Comedy duó bohócakrobatái, a mongol Khulan Circus „kaucsukbabái”, az ukrajnai Crazy Flight Group, a szépséges ukrán labdazsonglőr, Oksana Vielkina, valamint a Les Sandros portugál-francia görkorcsolyás duó. Az előadás természetesen zenei élménnyel is szolgál - számos világsláger elhangzik majd, ráadásul a jazz-műfaj jól ismert alakja, Bársony Bálint is közreműködik az előadásban.

A dinner show műfajáról Zsilák György Jászai Mari- és Hortobágyi Károly-díjas zsonglőrlegenda is mesélt: „A San Franciscóban található Teatro Zanziniben még a pincérek is artisták voltak, akik felléptek a műsorban, a vendégek pedig a fináléban a séfet is megtapsolták. Fontos, hogy ez egy családi kikapcsolódási forma legyen, ahol a különböző generációk együtt szórakozhatnak.” A művész 1961-ben lépett fel először a budapesti Moulin Rouge-ban, és több szezonban is együtt turnézott Richter Józseffel. A történetről Bori Tamás produkciós designer azt mondta: „az egész a 80-as évek Magyarországán kezdődik, amikor mindenki Gorenje hűtőért és képmagnóért utazott Bécsbe. Hőseink azonban gondoltak egy merészet, és összegyűjtött pénzükkel Párizs felé vették az irányt. Ennek a kalandnak az emlékét elevenítik fel egy különleges időutazás során ma, harminc esztendővel később.

andalogtak a Szajna partján, majd amikor hazajöttek, összeházasodtak. Mindez 1989-ben történt, a jelenben pedig éppen a 30. házassági évfordulójukat ünneplik. Innen indul el az időutazás, személyes élményeiken keresztül, hol csipkelődve, hol pedig édes-bús emlékeket felidézve repítenek vissza ebbe az időszakba, amikor ugyan elköltötték a Gorenje hűtő árát, de ha nem történik meg az a bizonyos Párizsi randevú, akkor talán soha nem lesznek férj és feleség.”

Forrás:

Az időutazásra Vásári Mónika, Janza Kata, Buch Tibor és Szabó P. Szilveszter színművészek kalauzolják a nézőket. Vasvári Mónika már találkozott a cirkusz világával, hiszen a '89-es, Cirkuszhercegnő című operettben megtanult gömbön járni és széket ugrani. Buch Tibornak is számos emléke fűződik a korszakhoz: „egy túlszabályozott rendszerben, a nyolcvanas években nőttem fel, és bár

Műszaki középiskolába jártam, megnövesztettem a sérómat, és abba a göndör loboncba édesanyám minden reggel belefont egy szalagot. Azt képzeltem, hogy én vagyok Tulipános Fanfan. A Paksi Atomerőműbe azonban éppen emiatt nem engedtek be egy osztálykiránduláson. [...] Vásári Mónival évek óta ismerjük egymást, hosszú szakmai múltunk van. A Színművészeti Egyetem másodéves hallgatója voltam, amikor először az Operettszínházba kerültem, a Valahol Európában című produkcióba. Azonnal megakadt a szemem egy csinos lányon, akiről megtudtam, hogy Vásári Mónikának hívják...”

Természetesen a főszereplők mellett a produkció rendkívül fontos eleme a kulináris élmény is. A Párizsi randevú menüsora a neves séf, Harmath Csaba ajánlásával készül.