Krasznahorkai László regénye a rangos amerikai díjra jelöltek listáján

KRASZNAHORKAI László
Budapest, 2017. március 22. Krasznahorkai László író a 2017-es Aegon Művészeti Díj nyertese a biztosító társaság székházában 2017. március 22-én. Az író Báró Wenckheim hazatér című regényéért kapta az elismerést. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regénye továbbjutott az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerésre, a Nemzeti Könyvdíjra jelölt könyvek szűkített listájára. 
Vágólapra másolva!

A Báró Wenckheim hazatér című Krasznahorkai-regény már a Nemzeti Könyvdíj szűkített, ötös listáján szerepel. Ez az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerés, és Krasznahorkai László regénye az idegen nyelvről angolra fordított művek újonnan létrehozott kategóriájának listáján szerepel. A 2016-ban megjelent regényt Ottilie Mulzet fordította angol nyelvre Baron Wenckheim's Homecoming címmel. A mű szerepelt a jelöltek szeptember 17-én közzétett hosszú", 10-es listáján. A díjazott művet és szerzőjének nevét november 20-án hirdetik ki.

Krasznahorkai László Forrás: MTI/Marjai János

Krasznahorkai László egy arab (Khaled Khalifa: Death Is Hard Work), egy ruandai (Scholastique Mukasonga: The Barefoot Woman), egy japán (Ogava Joko: The Memory Police) és egy finn (Pajtim Statovci: Crossing) szerzővel áll versenyben az idén 70. alkalommal odaítélt díjra az új kategóriában. Az évente több kategóriában kiosztott National Book Awardot

a második legjelentősebb irodalmi elismerésként tartják számon a Pulitzer-díj után

az Egyesült Államokban. A Nemzeti Könyv Alapítvány fikciós, nem fikciós, költészeti, ifjúsági és – tavaly óta – idegen nyelvről fordított kategóriában hirdet győztest szakmai testületek véleménye alapján. A 10 ezer dolláros pénzjutalommal párosuló díjat 1950 óta ítélik oda.