Magyar operatörténeti kuriózum hangfelvételére készül az Opera

2019.10.10. 16:34

Egy korábban soha nem rögzített mű, az Erzsébet című opera Erkel Ferenc által írt II. felvonásából készít lemezfelvételt a Magyar Állami Operaház 2019. október 19-én az Erkel Színházban. 

Az Opera kiemelten fontosnak tartja első főzeneigazgatója, Erkel Ferenc életművének ápolását, ezért évről évre lemezre veszi darabjait. A sorozat idén egy szinte teljesen ismeretlen gyöngyszemmel, az  Erzsébet című opera második felvonásával bővül. A mű Ferenc József és Erzsébet királyné 1857-es magyarországi látogatásának tiszteletére készült, főhősnője a királyné névrokona, a magyar történelemből és a német operairodalomból (Wagner: Tannhäuser) is jól ismert Árpád-házi Szent Erzsébet. A vállalkozás egyik érdekessége, hogy erről a műről korábban soha nem készült felvétel.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Az opera komponálásakor Erkelt még nem fiai, hanem a korban fuvolavirtuózként és zeneszerzőként egyaránt ismert Doppler Károly és Doppler Ferenc segítették – ők írták az Erzsébet első és harmadik felvonását. A műhelymunkában készült Erzsébet középső felvonása azonban a igazi Erkel-zene. A művet az Opera együttesei és szólistái – Kolonits Klára, László Boldizsár, Haja Zsolt, Balga Gabriella, Káldi Kiss András, Cser Krisztián – Kocsár Balázs, az Opera főzeneigazgatójának vezényletével adják elő és veszik lemezre. A koncertszerű előadást Varga Bence állítja színpadra. A szűk egyórás felvonást izgalmas beavatóelőadás előzi meg, ahol Ókovács Szilveszter főigazgató mellett Windhager Ákos összehasonlító irodalomtörténész és kultúrakutató, valamint Kiss Eszter Veronika zenetörténész, zenekritikus mesélnek a mű hátteréről, Sisivel való kapcsolatáról és a Doppler-fivérekről. 

további tartalmak a rovatból