A cseh popsztár október 2-án, 80 évesen halt meg, családja körében. Az énekesnél mielodiszplasztikus szindrómát diagnosztizáltak, ami az utóbbi hónapokban változott akut leukémiává. Karel Gott családja az énekes halálának másnapján egyezett bele, hogy állami tiszteletadással búcsúztassák a popsztárt, rajongói pedig a prágai Zofin-palotában vehettek végső búcsút.

Mint arról korábban az Origo is írt, Karel Gottnál 2015-ben nyirokcsomórákot állapítottak meg, amiből ugyan kigyógyult, de meggyengült az immunrendszere. Júliusban kénytelen volt lemondani 80. születésnapja alkalmából tartandó koncertjét, utolsónak tervezett fellépését akut tüdőgyulladás miatt. Az énekest már 2018-ban is tüdőgyulladással kezelték kórházban, utána ugyancsak törölni kényszerült koncertjeit.

Karel Gott cseh táncdalénekes ravatala a prágai Zofin-palotában. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Fiatalon lett a zene szerelmese

Karel Gott 1939-ben született Plzenben. Fiatal felnőttként villanyszerelőnek tanult, mert nem jutott be a vágyott művészeti és építészeti szakokra. Közben pedig egyre jobban érdeklődött a könnyűzene iránt: basszusgitározott, gitározgatott is, de hamar rájött, hogy az ő igazi területe az éneklés lett. 19 évesen már prágai kávéházakban énekelt.

1962-ben jelent meg első dala, majd egy évvel később már ott is hagyta a konzervatóriumot, és csak magánórákat vett. 1968-ban már Ausztriát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon. 1990-ben búcsúturnét szervezett, mert bejelentette, hogy befejezi zenei karrierjét, de olyan jól sikerült a koncertsorozat, hogy kénytelen volt visszakozni.

Mécsesek és virágok Karel Gott cseh táncdalénekes prágai otthona bejárata előttForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Pályafutása során majdnem 40 millió hanghordozót adott el, 1600 dalát rögzítették,filmekben szerepelt és ő énekelte a Maja, a méhecske című világhírű rajzfilm dalát is.

A prágai Zofin-palotában búcsúztak tőle

Tisztelői és rajongói október 11-én, pénteken a prágai Zofin-palotában vehettek búcsút Karel Gott-tól. Másnap délelőtt Dominik Duka prágai érsek mutat majd be gyászmisét meghívottak számára a Szt. Vitus székesegyházban. Egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz a temetés, sem azt, hogy az valóban nemzeti gyásznap lesz-e.