Emléktáblát avattak Baska József tiszteletére

Baska József festőművész
Vágólapra másolva!
Baska József festőművész tiszteletére avattak emléktáblát az V. kerületben pénteken.
Vágólapra másolva!

Emléktáblát avattak pénteken Baska József festő- és érdemes művész tiszteletére a budapesti V. kerületben. Az ünnepélyes felavatás délelőtt volt a József Attila utca 18. szám előtt, ahol Baska József élt és alkotott. Az avatáson beszédet mondott Karsai Károly képviselő és Wolmuth István kultúrális tanácsnok is. Az emléktáblát Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester Baska József özvegyével, Rényi Katalin grafikus és festőművésszel közösen leplezte le.

Rényi Katalin és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester. Az emléktáblán látható jin-jang-szerű motívumot rendszeresen használta Baska József művészetében Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mága Zoltán és zenészei pedig meglepetés koncerttel készültek a helyszínen. Baska József főleg a festés mellett épületdíszítéssel is foglalkozott. Felesége Rényi Katalin grafikusművész, festőművész.

Baska József Forrás: Origo

Baska József 1935. január 2-án született a felvidéki Dernőn. 12 évesen menekült a Benesi dekrétumok következtében Magyarországra, mivel magyarnak vallotta magát a család. Baska József az Iparművészeti Főiskolán diplomázott, ahol mesterei Hincz Gyula és Barcsay Jenő voltak. Baska később maga is oktatott: összesen 45 évet tanított az Iparművészeti Egyetemen.

Évtizedekig vezette a rajzi tanszéket.

Művészgenerációk sorát állította pályára: grafikusok, divattervezők, formatervezők tekintik mesterüknek. Baska Józsefnek négy nagy korszaka volt: figuratív, bioamorf, rácsvilág és a rendszerváltás utáni szabad korszaka. Minden nagy korszakához kötődik egy-egy nagy kiállítás. A Műcsarnokban 1979-ben és 1989-ben, majd az Ernst Múzeumban és a Vigadó Galériában is volt egy-egy nagy kiállítása. Készített nagyszabású muráliákat, mozaikokat és freskókat is. Művei megtalálhatóak az ország több pontján és külföldi gyűjteményekben: Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában, valamint Pécsett, Szegeden, Győrben, Székesfehérváron, Szentendrén és Amerikában is. Baska József

hitt abban, hogy a művészet csakúgy, mint a politika, alkalmas arra, hogy az embereket közelebb hozza, ne pedig eltávolítsa egymástól.

Ezért hozta létre 1999-ben a Belváros és szülőföldje, a felvidéki Rozsnyó között az azóta is sikeresen működő testvérvárosi kapcsolatot. Művészfeleségével közösen 1992-ben megalapítottűl a Montázs Rajzstudiót és a balatoni művészházukban a 23 éve működő Csopaki Művésztelepet. Baska József munkásságáért a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjét és Érdemes Művész kitüntetést kapott.