Meghalt Sara Danius

Sara Danius
Stockholm, 2018. április 12. Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Akadémia állandó titkára nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Svéd Akadémia tagjaival folytatott megbeszélést követően Stockholmban 2018. április 12-én. Danius bejelentette, hogy három svéd író, Peter Englund, Klas Ostergren és Kjell Espmark nem vesz részt többé az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület munkájában, tiltakozásul az akadémián belüli molesztálási botrány kezelési módja miatt. Az akadémia egyik tagjának, Katarina Frostensonnak az egész testülettel közeli kapcsolatot ápoló férjét 18 nő vádolta meg szexuális zaklatással és visszaéléssel még 2017 novemberében. (MTI/EPA/Jonas Ekstromer)
Vágólapra másolva!
Meghalt 57 éves korában Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia első női titkára. Halálhírét a családja jelentette be.
Vágólapra másolva!

Hosszan tartó betegség után meghalt Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia első női titkára. Daniust 2013-ban választották életre szólóan a Svéd Akadémia tagjai közé, 2015-ben első nőként lett az akadémia titkára. Pozíciójáról tavaly áprilisban mondott le a testületet megrázó botrányok miatt. Ő volt az első, aki felállt, mert úgy érezte, annyira megrendült a testület iránti bizalom, hogy az már teljesen ellehetetlenítette a munkát.

Lemondott a Svéd Akadémia vezetője a zaklatási ügyek miatt

A Nobel-alapítvány bizottsága és XVI. Károly Gusztáv svéd király is aggodalmát fejezte ki az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia munkájának hitelessége miatt. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia állandó titkára, Sara Danius csütörtökön bejelentette, hogy távozik az akadémia éléről, miután a tagok háromórás tanácskozást tartottak Stockholmban.

Danius, a Stockholmi Egyetem irodalomprofesszora tavaly könyvet adott ki Bob Dylan amerikai énekes-dalszerzőről, miután kulcsszerepet játszott abban, hogy 2016-ban a Svéd Akadémia neki ítélte az irodalmi Nobel-díjat.

- írta portálján a Svéd Akadémia.

Sara Danius 2016-ban, amikor kihirdette Bob Dylan nevét a Svéd Királyi Akadémián Forrás: AFP/Jonas Ekstromer/TT/Jonas Ekstromer

A svéd uralkodó, XVI. Károly Gusztáv szomorúsággal fogadta a halálhírt. Azt mondta, a Svéd Akadémia patrónusaként rendszeresen találkozott a tudóssal, és számos érdekes beszélgetést folytattak.

- írta XVI. Károly Gusztáv közleményében.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.