Meghalt Sara Danius

2019.10.13. 14:22

Meghalt 57 éves korában Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia első női titkára. Halálhírét a családja jelentette be.

Hosszan tartó betegség után meghalt Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia első női titkára. Daniust 2013-ban választották életre szólóan a Svéd Akadémia tagjai közé, 2015-ben első nőként lett az akadémia titkára. Pozíciójáról tavaly áprilisban mondott le a testületet megrázó botrányok miatt. Ő volt az első, aki felállt, mert úgy érezte, annyira megrendült a testület iránti bizalom, hogy az már teljesen ellehetetlenítette a munkát. 

Lemondott a Svéd Akadémia vezetője a zaklatási ügyek miatt

A Nobel-alapítvány bizottsága és XVI. Károly Gusztáv svéd király is aggodalmát fejezte ki az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia munkájának hitelessége miatt. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia állandó titkára, Sara Danius csütörtökön bejelentette, hogy távozik az akadémia éléről, miután a tagok háromórás tanácskozást tartottak Stockholmban.

Danius, a Stockholmi Egyetem irodalomprofesszora tavaly könyvet adott ki Bob Dylan amerikai énekes-dalszerzőről, miután kulcsszerepet játszott abban, hogy 2016-ban a Svéd Akadémia neki ítélte az irodalmi Nobel-díjat.

Sara Danius minden tettét kivételes erő és világosság jellemezte

- írta portálján a Svéd Akadémia.

Sara Danius 2016-ban, amikor kihirdette Bob Dylan nevét a Svéd Királyi AkadémiánForrás: AFP/Jonas Ekstromer/TT/Jonas Ekstromer

A svéd uralkodó, XVI. Károly Gusztáv szomorúsággal fogadta a halálhírt. Azt mondta, a Svéd Akadémia patrónusaként rendszeresen találkozott a tudóssal, és számos érdekes beszélgetést folytattak.

Nagy hatású kulturális személyiség távozott közülünk, túlságosan korán

- írta XVI. Károly Gusztáv közleményében.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK