Óriási Vuk és Karak került a Budapesti kerületbe

2019.10.22. 10:06

Elkészült kedden az óriás festmény a Józsefvárosi ház tűzfalán. A képen a Vuk című rajzfilm karakterei láthatók.

Kedden készült el a Vuk című rajzfilm karaktereit ábrázoló óriási tűzfalfestmény a Józsefvárosban található Baross utca 109. szám alatti ház tűzfalán. A Színes Város Csoport művészei Józsefváros Önkormányzata támogatásával ismert magyar meséket festenek fel a VIII. kerületben. Először a Szaffi valósult meg a Szigony utca 10. szám alatt 600 négyzetméter nagyságban, az elmúlt két hónapban pedig a Vuk karaktereit festették fel 800 négyzetméter nagyságú felületre.

A Vuk című rajzfilm karakterei a Színes Város Csoport 800 négyzetméteres falfestményén a VIII. kerületi Baross utcábanForrás: MTI/Mohai Balázs

Várhatóan négy héten belül elkészül a Vízipók-csodapók, ezt a Macskafogó, valamint a Vuk folytatása követi, de terveik között szerepel Somogyi János festőművésznek az 1965-ben készült, Nők galambokkal című sgraffitójának újragondolt változata a Tolnai Lajos utcában.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Három évvel ezelőtt indult útjára az a kezdeményezés, hogy régi magyar mesék kerüljenek a VIII. kerület lakóházainak falára. A tűzfalak minden esetben energetikai korszerűsítésen is átesnek, amely megoldásnak köszönhetően hosszú távon fejlesztik a társasházak homlokzatait. A projektekre a társasházak az önkormányzatnál, pályázat útján jelentkezhettek.

Groteszk alakok és a Szent Korona ékkövei is felkerültek a Rákóczi híd pillérére

Eddig 20 ezernél is több négyzetméter falfelületet színeztek már ki. Fesztiváljuk még mindig tart, folyamatosan adják át a lefestett köztéri falfelületeket szeptember vége óta. Céljuk a színezés, de örülnek, ha az ember elgondolkodik a művészi falak előtt állva. Ők a...

A Színes Város Csoport alapítója, Megyeri András azt mondta, a tíz évvel ezelőtt életre hívott kezdeményezés eredeti célja többek között az volt, hogy hídszerepet alakítsanak ki az alkotó művészek, a helyi közösségek, a civil szervezetek, az önkormányzatok, és a nagyvállalatok között. Mostanra közel száz hazai projekt valósult meg, de születtek alkotások Londonban, Moszkvában és Berlinben is, összességében pedig több tízezer négyzetméter falfelület újulhatott meg a program során. Mint mondta, ezek a józsefvárosi projektek jelentős mérföldkőnek számítanak a szervezet életében, ugyanis itt példaértékszerűen valósult meg az, amit tíz évvel ezelőtt megálmodtak.

további tartalmak a rovatból