„Igaza annak van, akinek adnak!”

2019.11.04. 18:13

Kitalált világban játszódik Medveczky Balázs rendkívül szellemes, új regénye, a Vízenjárók. A sajátos humorral megírt könyvben az író egy fiatalember hatalmasokkal szembeni küzdelmeit meséli el.

Igaza annak van, akinek adnak, áll Medveczky Balázs regényének ajánlásában. A könyv története, ahogy írtuk, egy kitalált világban játszódik. Ebben a 

nem létező térben és történelmi időszakban próbál egy sajátos tükröt tartani az igazságszolgáltatásnak. 

A szatíra egy fiatalember történetén keresztül meséli el az alapgondolatot. 

Ez a fiatalember a hatalmasokkal sodródik, a hatalmasok között, a törzsfőnök és az igazságosztók között, akik képesek a vízen járni, a karhatalom között és olyan társadalomszéli csoportok között, akik ennek ellenére befolyással bírnak a közösség szervezésére – mondta Medveczky Balázs, a regény szerzője.

Medveczky Balázs - VízenjárókFotó: Polyák Attila - Origo

A Vízenjárók leírása

Igaza annak van, akinek adnak. Csikóhal tisztában van ezzel és azzal is, hogy ingyen viszont nem adnak semmit. De mivel nincs egy árva gyöngye, úgy kavarog a törzsfőnök Szürke Bálna, a vízenjáró Toronycsiga, a lándzsásokat vezető Fehér Cápa és a bűnözést életvitelszerűen űző piranhák hatalmi játszmáinak forgószelében, mint egy könnyű kis falevél. Rendre a Kajmánok szigetén köt ki, hogy letöltse a rá kiszabott büntetéseket, és az élete nem több, mint örökös menekülés a hatalmasok és a ragadozók elől. Ám fiatal embereknél előfordul olykor, hogy szerelembe esnek, pedig nem is gazdagok. És ez a megfoghatatlan lélekállapot sokszor képes őket teljesen megváltoztatni. Csikóhal például rájön, hogy az igazáért akár meg is küzdhet. Nos, mit is mondhatnék erre? Nem akarok spoilerezni, de előfordul néha, hogy az ilyesféle harcok megnyerhetők.

A könyv rendkívül olvasmányos, 

története pedig izgalmas és fordulatokban bővelkedő. 

Medveczky Balázsra nagy hatással voltak Rejtő Jenő művei. Szerinte, aki ezeket szereti, biztosan élvezni fogja a Vízenjárókat is. Ezt úgy jellemezte, hogy egy sajátságos humorral megírt könyv, amelyet mindenki élvezettel olvashat. Tulajdonképpen mindenki, aki szeret nevetni azon, amin egyébként sírni kellene  – foglalta össze az Origónak.

Medveczky Balázs - VízenjárókFotó: Polyák Attila - Origo

A könyv bemutatóját most szerdán tartják Budapesten. 

Medveczky Balázsnak ez a harmadik regénye. Legutóbbi könyve, egy politikai szatíra, Vigyázat, genyorok! címmel jelent meg öt évvel ezelőtt, és nagy siker volt. Három éve pedig a Thália Színházban mutatták be Ecc-pecc kimehetsz című szatirikus vígjátékát.