Másfél milliárd forintot érhet a 13, lépcsőházban táncoló alak

Keith Haring
Vágólapra másolva!
Akár ötmillió dollárért (1,5 milliárd forintért) is elkelhet Keith Haring amerikai művész egy freskója a Bonhams jövő heti, New York-i aukcióján.
Vágólapra másolva!

Szombaton árverezik el az 1990-ben meghalt művész, Keith Haring egyik freskósorozatának darabjait. Az előzetes becslések szerint akár 1,5 millió dollárt, azaz nagyjából 1,5 milliárd forintot is adhatnak érte a Bonhams aukciósház árverésén, New Yorkban.

Haring freskója 1983-84 táján készült egy észak-manhattani katolikus ifjúsági központ számára. A freskón 13 különböző figura szerepel a pop-art- és graffitiművész jellegzetes, képregényszerű alakjai közül.

Keith Haring freskójának darabjai Forrás: Bonhams

Lisa De Simone, a Bonhams szakértője azt mondta, Haringnek volt néhány ismerőse, akik a katolikus ifjúsági intézménybe jártak, és gyakran szórakozott velük. Állítólag egy átmulatott éjszaka után festette fel a művet a lépcsőház falára:

a lépcsősor mellé pingálta a táncoló alakok körvonalait.

Az intézmény később sokáig üresen állt, de most az egyház el karaja adni az épületet. A 25 méter magas freskó figuráit a falról kivágva egyenként bocsátják árverésre november 13-án. Keith Haringtől ez az első falfestmény, amely árverésre kerül.