A magyar animáció klasszikusait vetítik száznál is több helyszínen a hétvégén

Mézga család
Vágólapra másolva!
November 15-től 17-ig rendezik – sorban a hetedik – Országos Rajzfilmünnepet. Idén 90 település 110 helyszínén lesznek vetítések a magyar és a nemzetközi animáció múltjából és jelenéből. A rendezvény fókuszában a 85 éve született Nepp József áll.
Vágólapra másolva!

Hetedszer rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet, ami idén november 15-től 17-ig kilencven település száztíz helyszínén várja az érdeklődőket. A merítés ezúttal is a magyar és a nemzetközi animáció múltjából és jelenéből lesz, és a rendezvény fókuszában a 85 éve született Nepp József lesz. Csejdy Réka fesztiváligazgató az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorában elmondta, „a Rajzfilmünnep arról szól, hogy közösségben nézzünk együtt filmeket. Számos helyszínen lesznek kísérőprogramok, beszélgetések, a gyerekeknek kreatív foglalkozások.”

A szervezők hagyományteremtő céllal tavaly határozták el, hogy az adott év programját

ezentúl mindig az animáció egyik nagy mesterének szentelik.

A fesztiváligazgató azt is mondta, hogy a 2017-ben meghalt Nepp Józsefet a magyar animáció legsokoldalúbb zsenijének tartják, fantasztikus életművel. Rendező, író, forgatókönyvíró, rajzoló volt egyben, aki 1982-ben a nagyon rangos Giffoni-díjat vehette át életművéért Olaszországban.

Meghalt Nepp József

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező - tudatta családja hétfőn az MTI-vel. A magyar mozgókép mestere címmel is kitüntetett művészt életének 84. évében, október 6-án váratlanul érte a halál. Nepp József nevéhez olyan legendás alkotások fűződnek, mint a Gusztáv-sorozat, A Mézga család és a Dr. Bubó című tévésorozat, vagy a Lúdas Matyi és a Szaffi című rajzfilmek.

A fesztivál Nepp József mellett legismertebb sorozatát, az 50 évvel ezelőtt bemutatott Mézga család-ot is ünnepli, de az alkotó más munkáit, köztük a Gusztáv-sorozatot, a Macskafogó-t, egyetlen saját rendezésű nagyjátékfilmjét, a Hófehér-t, a Lúdas Matyi-t és a Szaffi-t is láthatják a nézők a három nap során. Csejdy Réka azt is mondta, hogy „a magyar animáció és rajzfilm hagyományai folytatódnak, a legutóbbi időszak sikeres alkotásai közé tartoznak mások mellett a Kufli-filmek vagy a Lengemesék”.

A jövő évi Országos Rajzfilmünnep fókuszában Macskássy Gyula lesz,

a 20. századi magyar animáció kezdeteivel. Az idei kínálatban szerepelnek egész estés és rövidfilmek, az „aranykor” klasszikus filmjei és sorozatai, valamint az elmúlt években készült magyar művek, illetve kortárs animációs összeállítások egyaránt helyet kaptak a programban. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egy középiskolásoknak készült Trash-válogatással vesz részt a programban, látható lesz az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit által rendezett A vörös teknős, Jankovics Marcell Az ember tragédiája, Milorad Krstic akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő, valamint a Vízipók-csodapók felújított változata.