A magyar rockzene eddig kiadatlan kincsei jelennek meg hanglemezen

2019.11.14. 11:38

A magyar rockzene eddig kiadatlan kincsei jelennek meg november 22-én hanglemezen. Az egyiken Mészáros Márta 1970-es filmje, a Szép lányok, ne sírjatok zenéje, a másik kettőn a V'Moto-Rock-előd V'73, illetve az etnorockot játszó Barbaro koncertfelvétele hallható.

Három különleges hanglemezt adnak ki egy csomagban november 22-én. Valamennyi zenei anyag kiadatlan: az egyik Mészáros Márta 1970-es filmje, a Szép leányok, ne sírjatok zenéje, a másik kettőn a V'Moto-Rock-előd V'73, illetve az etnorockot játszó Barbaro koncertfelvételei hallhatók. A 2005 óta létező Moiras Records gondozásában megjelenő három korong közül a legkorábbi a Kívánj szép álmokat címet kapta, és lényegében a Mészáros Márta-film teljes soundtrackje. Ezen az Illés, a Kex, a Metro, a Tolcsvayék és a Trió, valamint Zalatnay Sarolta dalai szerepelnek.

Mészáros Márta egy beatfilmet szeretett volna rendezni, az eredeti elképzelések szerint az Illés együttes adta volna a zenei aláfestést. Időközben azonban az Illést letiltották egy szerencsétlen londoni rádióinterjú miatt, amelyben Bródy János arról beszélt, milyen nevetséges, ha valakinek a hosszú haja miatt esetleg baja eshet. Az akkor a film mellé tervezett Illés-lemez rekonstrukciója tavaly Goodbye London címmel megjelent hanglemezen, szintén a Moiras Records kiadásában. „A filmzene projektet 1970-ben az Illés kiválása miatt újra kellett tervezni, de a beatzene megmaradt a szerelmi háromszög történet mellett-alatt. Halljuk az Illés dalait is, de a letiltás miatt a tagok nem tűnnek fel a filmben, szerepelnek viszont a Kex, a Metro tagjai, Tolcsvayék és Zalatnay Cini is. A filmben tizenhat dal hangzik el, sajnos a mozihoz használt eredeti hangfelvételek nem maradtak meg, megjelent viszont több kislemez a filmhez kapcsolódva, néhány dal pedig az előadók nagylemezeire került” – mondta Kovács László, a Moiras Records vezetője. 

A filmben elhangzik a Syrius együttes egyik száma is, de az nem jelent meg később sem hanghordozón. A film főszereplője a fiatalon meghalt Zala Márk, róla itt írtunk bővebben:

Az 1973 és 1977 között létezett, instrumentális progresszív rockzenét játszott V'73 gyakorlatilag az Emerson, Lake & Palmer magyar megfelelője volt, virtuóz zenészekkel és előadásmóddal. A csapatban Lerch István billentyűs hangszereken, Sáfár József basszusgitáron játszott, Herpai Sándor pedig dobolt. A V'73-nak annak idején mindössze másfél kislemeze jelent meg, illetve Kovács Kati Csendszóró című albumának öt dalán hallhatók kísérő zenekarként.

A V'73-ból alakult későbbi, már jóval híresebb formáció, a V’Moto-Rock 1981-ben a Klauzál téren: Herpai Sándor, Lerch István, Demjén Ferenc és Menyhárt JánosForrás: Fortepan / Urbán Tamás

A most megjelent Seven Pieces For Keyboards, Bass Guitar And Drums című V'73-anyag egy jó minőségű, alapvetően keverőpultról rögzített, utóhangmérnöki munkával feljavított koncertfelvétel-válogatás, amely Sáfár József archívumában maradt meg. A hét szám között akad két vokális is Lerch hangjával (ő ugye később a V'Moto-Rockban is énekelt), valamint több komolyzenei átdolgozás.
Lerch és Herpai 1977-ben alapító tagja volt a populárisabb zenéjével és Demjén Ferenc énekével sikeressé vált V'Moto-Rocknak, Sáfár a hardrockos P. Boxba került, Lerch később szólóban muzsikált, sajnos évek óta súlyos betegséggel küzd.

Herpai Sándor a V'Moto-Rock történetének vége felé, 1986 decemberében alapította meg a Barbarót az énekes Tzortzoglou Jorgosszal. Az egyik első hazai etnorock zenekar 1990-ben megjelent első lemezén mellettük Cziránku Sándor gitározott, Zsoldos Tamás basszusgitározott, Nikola Parov pedig fúvós és billentyűs hangszereken játszott. Az Ilju haramia címmel most kiadott vinylre a Lágymányosi Művelődési Házban 1992-ben egy rajongó által rögzített két koncert felvételei kerültek, ekkor Parov már nem volt a Barbaróban. „A felvételeken sokkal több improvizatív rész található, mint a Barbaro első két lemezén. Eljátsszák a I-es és az 1994-ben megjelent II-es lemez több számát, de szerepelnek az anyagon eddig kiadatlan felvételek is, így a Duett és Bartók Béla Allegro Barbaró-jának átirata. Egészen magas szintű az együttzenélés, mindhárom hangszeres előad virtuóz szólókat, Jorgosz pedig sámánszerűen énekel” – mondta a kiadó vezetője. A Barbaro története a 2000-es években Herpaival, Cziránkuval és Zsoldossal, illetve Both Miklóssal újrakezdődött, és lett egy III-as lemez is, ami 2007-ben jelent meg. Herpai Sándor 2014-ben halt meg.

további tartalmak a rovatból