400 évig másolatnak hitték, most kiderült, hogy eredeti Botticelli

Vágólapra másolva!
Egy korábban másolatnak tartott, 400 éves festményről derült ki, hogy valójában eredeti Botticelli. A firenzei mester Madonna-portréját a wales-i Nemzeti Múzeum gyűjteményében sikerült azonosítania a szakértőknek.
Vágólapra másolva!

A walesi Nemzeti Múzeum szakértői eredeti Boticelli-festményként azonosították azt a 400 éves művet, amiről mindig is azt hitték, hogy csak egy másolat. A Madonna gyermekével című festmény eredetiségét a BBC Four csatornán futó Nagy-Britannia elveszett mesterművei című művészeti program stábjával dolgozó szakértők igazolták. A 400 éves festmény a jótékonyságáról ismert néhai Gwendoline Davies műpártoló gyűjteményének darabja volt. A Madonnát ábrázoló képet

sokáig csupán egy rossz Botticelli-másolatnak tartották.

A műsor egyik házigazdája, Bendor Grosvenor elmondta, hogy már akkor megragadta a nőalak arcának különleges szépsége, amikor először meglátta a képet a múzeum raktárában. A mű egyes részei Botticelli híres alkotására, a Vénusz születésére emlékeztették – hangzott el a műsorban. „Most már meg vagyok győződve arról, hogy

és nagyon örülök, hogy ezt a képet a közönség is megtekintheti egy kiállításon” – mondta a műsorvezető. A festményt Gwendoline Davies adományozta a cardiffi Nemzeti Múzeumnak. Bár a műgyűjtő mindig is hitt benne, hogy eredeti Botticelli, csak eddig úgy tartották, hogy téved.

A szakértők elemzése, egyebek mellett a mű alsó rétegeit feltáró infravörös technikával készült fotók viszont

kimutatták a firenzei mester műtermének jellemzőit, és kiderült, hogy szinte bizonyosan Botticelli dolgozott a képen.

„A festmény már galériánkban látható, és reméljük, csapatostul jönnek a rajongók,hogy gyönyörködjenek a mesterműben” – mondta Adam Webster, a múzeum vezető restaurátora.