Súlyos szexuális zaklatási botrány a Katona József Színházban

2016. 09. 08. Budapest Illusztráció Katona József Színház Színház Épület
A Katona József Színház épülete
Vágólapra másolva!
Furcsa közleményt adott ki a Katona József Színház. A lényege: kitiltottak valakit a színházból és ezután soha nem dolgozhat náluk, mert több emberrel szemben átlépte az erkölcsi határokat. Olyan súlyosan, hogy pszichológus alkalmazásáról is írnak. Az Origo információi szerint súlyos szexuális zaklatásról van szó. A közlemény nem tér ki rá, de úgy tudjuk, egy rendező a zaklató. A Katona volt az első színház, amelyik a 2017-es metoo-botrányok idején azonnal az egész ügy élharcosának mutatta magát, egy semmire nem kötelező chartát is kitaláltak, később egy előadást is készítettek erről, álönkritikus hangnemben. Most, hogy a botrányt nem tudták a színház falai között tartani és kiadtak egy, az igazságot elkenő közleményt, kiderül, hogy mennyire gondolják komolyan az áldozatok védelmét. Az Origo feltette kérdéseit.
Vágólapra másolva!

A Katona József Színház közleménye

A budapesti Katona József Színház vezetőségének tudomására jutott, hogy egy szerződéses munkatársa, több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A sértettek írásbeli bejelentése alapján az Üzemi Tanács megbeszélést hívott össze, ahol a résztvevők egyhangúan elítélték a történteket és vizsgálóbizottság felállítását kérték az üggyel kapcsolatban. Az igazgatóság, a korábban nyilvánosan is megfogalmazott és követendőnek tartott belső irányelvek, valamint a két évvel ezelőtt módosított Üzemi Szabályzat 4-es számú melléklete alapján vizsgálóbizottságot állított fel. A vizsgálatot külső szakértők bevonásával lefolytatta, a vezetőség pedig azonnali hatállyal a következő döntéseket hozta meg: az érintett személy a mai naptól, azaz 2019. november 19-től kezdve nem léphet az intézmény területére, illetve a színház a vele való közös munkát a továbbiakban befejezi. A Katona József Színház társulatát az eset mélyen megrázta, a vezetőség az érintetteknek, valamint az egész társulatnak felajánlotta pszichológus segítségét az ügy feldolgozásához. Ezzel párhuzamosan a színház, a vizsgálóbizottság felállításával és a fenti lépések megtételével az ügyet lezártnak tekinti, arról a későbbiekben sem a vezetőség, sem az intézmény munkatársai további nyilatkozatot nem adnak. Az érintett kollégák kifejezett kérése volt, hogy személyük maradjon anonim. Bizalmuk megtartása és személyiségi jogaik védelme kiemelten fontos a színház számára, ezért fokozottan kérjük a sajtó képviselőit ennek tiszteletben tartására!

A Katona József Színház épülete Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Természetesen megkérdeztük a Katona József Színházat, hogy vajon megfelel az általuk oly sokszor hangoztatott átláthatóságnak, hogy nem nevezik meg, ki volt az, aki több esetben is átlépte az erkölcsi határokat. Ellenőrizni kívántuk az Origo információját is, hogy rendezőről van-e szó. Az érdekelt bennünket, hogy tettek-e rendőrségi feljelentést (még egyszer: információink szerint súlyos szexuális zaklatásról volt szó), és jelezték-e a Magyar Színházművészeti Szövetségnek (ennek a szervezetnek többségében balliberális színházak a tagjai, a Katona is itt tag), illetőleg a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaságnak? Azaz, megtettek-e mindent, hogy ez a személy - információnk szerint rendező - ne garázdálkodhasson tovább más színházakban?

A levelezést lejjebb mutatjuk - a Katona sajtósa rendkívül familiáris hangnemben (kollégánkat keresztnéven szólította, saját magát becézte) annyit válaszolt, hogy az érintettek személyiségi jogai védelmében nem mondanak semmit. Kérdés, hogy kinek a személyiségi jogait akarják védeni. Ha az áldozatokét, az helyes, viszont azt nem kérdeztük.

Forrás: Origo

A Katona József Színház a metoo harcosaként (most már nyugodtan írhatjuk: álharcosaként) azonnal lecsapott a kampányra két évvel ezelőtt, valami chartaszerűséget is fabrikáltak, most viszont nem csinálnak semmit. Információnk szerint tarthatatlan volt házon belül a helyzet, és ezzel a nem túl ügyes kommunikációs trükkel próbálták megelőzni a botrányt, mintegy jelezve, hogy ők a zaklatottak pártján vannak.

Ki kell ábrándítanunk őket: nincsenek a zaklatottak pártján. Ugyanis, amíg nem közlik, hogy ki volt a zaklató, több más színház dolgozóját teszik ki annak a veszélynek, hogy (a rendező) esetleges alkalmazásával ott is megalázzon embereket.

Az, hogy az illető személy (nyugodtan írjuk tehát: rendező) korábbi esetleges művészi vagy éppen politikai érdemeire lesz-e tekintettel a Katona József Színház, vagy pedig a potenciális áldozatokra, ez hamarosan kiderül. Várjuk a színház érdemi megszólalását.