Hárman vehették át a Szervátiusz Jenő-díjat

Vágólapra másolva!
Gaál András erdélyi festőművész, Nagy Miklós Kund erdélyi művészeti író, valamint Obrusánszky Borbála történész, orientalista vehette át az idei Szervátiusz Jenő-díjat csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

- mondta Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a csütörtök esti budapesti díjátadón.

Mint fogalmazott, a folyamatosság meghatározó jellemzője ennek a dinasztiának.

Szervátiusz Tibor ennek a szellemiségében hozta létre a Szervátiusz Alapítványt édesapja, Szervátiusz Jenő születésének századik évfordulóján.

Ugyanakkor megalapította a Szervátiusz Jenő-díjat, amely a Kárpát-medencei alkotók megbecsülését szolgálja. Szervátiusz Klára, Szervátiusz Tibor özvegye férje halála után, 2018-ban indította útjára a Szervátiusz Tibor-ösztöndíjat, amely minden évben egy tehetséges középiskolásnak vagy tehetséges pályakezdő fiataloknak nyújt támogatást.

Szervátiusz Klára, a Szervátiusz Alapítvány elnöke azt mondta, immár 17. alkalommal gyűltek össze, hogy azokat a művészeket ünnepeljék, akik a nemzet megmaradásáért tevékenykednek, egyúttal leróják tiszteletünket a két nagy szobrászművész, Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor emléke előtt.

  • Gaál András erdélyi festőművész, grafikus a nemzeti kultúra gyökereit is felmutató, magas színvonalú művészi munkásságáért és az erdélyi művészeti élet megszervezéséért érdemelte ki idén az elismerést.
  • Nagy Miklós Kund marosvásárhelyi művészeti író az erdélyi magyar művészet szakértő, szeretetteljes bemutatásáért, támogatásáért, valamint magas színvonalú művészettörténeti tevékenységéért vehette át a díjat.
  • Obrusánszky Borbála történész, orientalista a magyar nép valódi őstörténetének magas színvonalú tudományos bemutatásáért, a nemzet önazonosságtudatának erősítéséért, valamint Magyarország jó hírének öregbítéséért végzett munkája elismeréseként vette át az elismerést.

Szervátiusz Klára azt mondta, hogy második alkalommal adják át a Szervátiusz Tibor-ösztöndíjat, amelyet idén az alapítvány kuratóriuma Ámmer Gergő szobrászművésznek ítélte oda. A fiatal tehetséget egy éven át havi 200 ezer forinttal támogatja az alapítvány, míg a Szervátiusz Jenő-díj egymillió forint támogatást nyújt a díjazottaknak.