Új Bánk bán-előadást mutatnak be a Coopera és partnerei együttműködésével 2020-ban Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás címszerepében Molnár Levente művészt láthatja majd a közönség. 

Az előadás egyben tisztelgés a nemzeti összetartozás éve előtt – hangzott el a jövő évre tervezett, új Bánk bán-előadás keddi sajtótájékoztatóján. Az előadást a Coopera és partnerei együttműködésével 2020-ban mutatják be, és Vidnyánszky Attila rendezi, a címszerep pedig Molnár Leventéé lesz. Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító producere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2020-ban induló, hazai és nemzetközi turnét is magába foglaló előadássorozat erdélyi díszbemutatója 2020. augusztus 9-én lesz a csíksomlyói Nyeregben, ahová körülbelül 100 ezer embert várnak a szervezők. Az opera magyarországi bemutatójára jövő év augusztus 20-án kerül sor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A külföldi turné első állomása az opera hazájába repíti a magyar nemzeti operát: októberben az olaszországi Genova ad otthont az előadásnak – mondta Vadász Dániel.

Molnár Levente, Dr. Vadász Dániel, Vidnyánszky Attila és Kesselyák Gergely a sajtótájékoztatónForrás: Nasz Nikolett

Kiderült, hogy a tervek szerint három évig játszanák az új produkciót, és ez alatt csaknem 100 előadást láthatna a közönség. Az első két előadást a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarával, Vegyeskarával és Balettkarával közösen hívják életre, a későbbiekben pedig, ahogy a Coopera előadásai kapcsán lenni szokott, helyi színházak karai csatlakoznának be az énekesek mellé.

Vidnyánszky AttilaForrás: Nasz Nikolett

Magyarországon többek között a debreceni Csokonai Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban és a Győri Nemzeti Színházban is színpadra állítják az előadást. A produkcióba a Kossuth- és Jászai-díjas Vidnyánszky Attila és a Liszt-díjas Molnár Levente mellett olyan kiemelt művészeket sikerült bevonni, mint a szintén Liszt-díjas Kesselyák Gergely karmester, valamint Kováts Kolos és Kálmándi Mihály Kossuth-díjas operaénekesek. Molnár Levente a sajtótájékoztatón azt mondta, „egy nagyon erős alkotói csapatot sikerült magunk mellé állítani, nagyon büszke vagyok rá. A második, vagy akár harmadik szereposztáson még dolgozunk, de a tervünk az, hogy minél több énekessel alkossunk közösen, olyanokkal is, akik még kifejezetten a karrierjük elején állnak. Mivel 100 előadást is megélhet a darab világszerte, bízunk benne, hogy erre bőven lesz lehetőségünk.”

Melinda szerepében a Honthy-díjas Fischl Mónikát, míg Gertrúd szerepében a Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett mezzoszopránt, Mester Viktóriát láthatja a közönség. A produkció első szereposztásában színpadra áll még Boncsér Gergely és Kendi Lajos is - emelte ki Vadász Dániel. Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nagy örömmel fogadta a megkeresést, különös tekintettel arra, hogy az augusztus 20-ai előadások mindig kiemelt ünnepként szerepelnek a Szabad Tér Színház nyári évadában.

A címszereplő, Molnár LeventeForrás: Nasz Nikolett

Vidnyánszky Attilának ez lesz a hetedik Bánk bán rendezése, ezzel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy nagy ajándék számára, hogy ő rendezheti az előadást, ami óriási kihívás lesz számára. Azt is mondta, a legjobban megírt magyar színdarabnak tartja a Bánk bán-t, amely shakespeare-i magasságokat ér el.

A történet mindig aktuális, a legnagyobb dolgainkról, örökké létező problémáinkról, lehetőségeinkről szól 

– mondta Vidnyánszky Attila. Kesselyák Gergely Liszt-díjas karmester pedig arról is beszélt, hogy a Bánk bán ősverzióival szemben ő a Nádasdy-féle átdolgozás mellé áll, de nyitva hagyja azt a kérdést, hogy végül milyen előadást láthat majd a közönség.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója is ott volt a sajtótájékoztatón, és elmondta, hogy az előadáshoz az Országos Széchényi Könyvtár, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a múzeum közreműködésével egy utazó kiállítással készülnek, amely a Bánk bán opera és dráma több mint 200 éves történetét mutatja be.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója pedig elmondta, hogy megtisztelő számukra, hogy ebben a felállásban egy új Bánk bán részesei lehetnek. A darab helyi jelentőségét hangsúlyozva hozzátette: több mint 150 év alatt alig volt Kolozsváron olyan évad, amelyből kimaradt a repertoárból Erkel Ferenc műve.

Az első két előadást a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarával, Vegyeskarával és Balettkarával közösen hívják létre, a későbbiekben pedig, a Coopera korábbi előadásaihoz hasonlóan, helyi színházak karai csatlakoznak be az énekesek mellé.