Egymillió euróra becsülték, négyszer annyiért ment el a gyerek Mozart képe

Mozart
Portrait de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - peinture de Barbara Krafft,(1764-1825) 1819. Societe des amis de la musique,(Gesellschaft der Musikfreunde, Vienna, Austria) Vienne. ©Costa/Leemage
Vágólapra másolva!
A becsült ár négyszereséért árverezték el a nagyon ritka Mozart-portrét egy szerdai párizsi árverésen. 
Vágólapra másolva!

Négymillió euróért kelt el a Christie's szerdai árverésén a ritka Mozart-portré. A festmény egyike annak a négy portrénak, amely még életében készült a zeneszerzőről. Az 1770-ből származó portré egy magángyűjtemény darabja volt.

A kép előzetesen becsült árát 800 ezer-1,2 millió euró (270-400 millió forint) közé tették, ám a licitharc végén négymillió eurónál csapott le a kalapács. A festmény, amelyet Giambettino Cignarolinak olasz mesternek tulajdonítanak, a 13 éves Mozartot ábrázolja. Az olajvászon képen a fiatal zenész csembalónál ül fehér parókában és a korszak divatos vörös szalonkabátjában.

A Christie's szakértője szerint a kép jelentőségét emeli, hogy a vásznon

látható a kotta is, amiből Mozart játszik.

Egyes szakértők szerint egyik saját műve lehet a kottatartón. A festmény születésének idején Mozart Olaszországban utazgatott, zenei tanulmányokat folytatott és koncertezett. A portrét Mozart egy vendéglátója, a velencei Pietro Lugiati rendelte meg egy orgonakoncert után, amit Mozart adott 1770 januárjában Veronában. A zeneszerző 1756-ban született Salzburgban és 1791-ben halt meg.