Több mint 300 karátnyi csillogás a BÁV karácsonyi aukcióján

Art deco karkötő, 5 nagy briliánssal (kb. 4,8 karát), és 271 különböző nagyságú briliánssal ékítve (kb. 31 karát). Kikiáltási ára: 6.000.000 Ft.
Vágólapra másolva!
Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el decemberben a BÁV. Kétnapos karácsonyi aukcióval zárják az évet, és az ékszerek mellett kortárs festményekre és szobrokra is lehet licitálni. 
Vágólapra másolva!

December 17-én és 18-án tart kétnapos karácsonyi aukciót a BÁV a MOM Kulturális Központban. Az árverés első napján ékszerkülönlegességekre, a másodikon pedig kortárs festményekre és szobrokra is lehet licitálni. Érdekesség, hogy

még soha nem került árverésre a BÁV-nál ilyen értékű ékszerkollekció.

Az anyag középpontjában a gyémántok vannak: összesen több mint 300 karátnyi briliánssal díszített ékszert árvereznek el. A hazai ékszerrekordokat az utóbbi időben a csipkefinomságú art deco ékszerek állítják fel. A jelenlegi rekoder tavaly cserélt gazdát a BÁV árverésén, és most egy hozzá hasonlóra lehet licitálni.

Az art deco kartkötő a 271 briliánssal Forrás: Slezak István

Ez a platina karkötő 5 nagyobb és 271 különböző nagyságú, összesen 35,9 karátnyi briliánssal ékített. A platina karkötő 6 millió forintos kikiáltási árral próbál új rekordot dönteni. A karkötőhöz tartozik egy melltű is, amelyet 144, összesen 5 karátnyi briliánssal díszítettek. Ennek a kikiáltási ára 1,5 millió forint. Lesz még egy platina nyakék is, ami szintén 6 millió forintról indul, ezt 239, összesen 20 karátnyi briliánssal látták el.

A 6 millió forintról induló platina nyakék Forrás: Slezak István

Eljegyzési gyűrűk is szerepelnek a kollekcióban. Ott lesz a Tiffany klasszikus gyűrűje, vagy a csepp alakú, 1 karátos briliánsgyűrű, amely 600 ezer forintról indul majd. A briliánsok mellett színes drágaköves gyűrűk is szerepelnek: zafíros és rubinos gyűrűk mellett az új trendeknek megfelelően, smaragddal ékített gyűrűket is ajánlanak a szakértők, sok esetben gyémánttal kombinálva. Nagy márkákat is lehet majd találni a kollekcióban. Ott lesz David Webb kígyót formázó kitűzője, és lesznek Fope, Chopard, vagy a Pamellato ékszerek is.

David Webb kígyót formázó kitűzője Forrás: BÁV

Az ékszerek mellett számos dísztárgy is ott lesz a MOM Kulturális Központban: számos art deco és szecessziós gyertyatartóra, tálcára, evőeszközre és karácsonyi csengőre lehet majd licitálni. A műtárgyak iránt érdeklődők többek között a frissen életműrekordot döntő Gorka Lívia modern kerámiáira, értékes porcelánokra, Zsolnay-kerámiákra és számos egyedi ajándékra licitálhatnak.

Kortárs festmények és szobrok

A Karácsonyi aukció második napján, december 18-án kortárs festmények és műtárgyak kerülnek kalapács alá. A BÁV-nál 2000-es évek eleje óta árvereznek kortárs alkotásokat, a most karácsonyi lesz a hetedik ilyen aukció.

A kortárs kifejezés némi pontosításra is szorul,

hiszen a klasszikus modern alkotók a 30-as, 40-es években születtek, így művészetük a 70-es, 80-as évekre ért be, tehát valamivel pontosabb a háború utáni művészet kifejezés. Az árverés első része is ezzel az időszakkal, a korábbi sokszorosított grafikai eljárásokat felváltó szita és akril nyomatokkal indul. Victor Vasarely jól ismert munkái mellett kiemelkedik Vera Molnár édesanyja leveleitől ihletett alkotása. A Franciaországba emigrált és ott ismertséget szerzett művésznő írásba kódolt műve az idő múlásának lenyomata.

Vera Molnár levelek által ihletett alkotása Forrás: BÁV

Egy másik, külföldön is a legértékesebbnek számító kortárs művészünk Maurer Dóra, akinek mostanában szentel életmű-kiállítást a londoni Tate Modern. A '70-es évekből származó rézkarcai az utóbbi 5 évben megtízszerezték értéküket, Undivided című ikonikus alkotása szerepel a BÁV aukcióján.

Maurer Dóra Undivided című alkotása Forrás: BÁV

Lucien Hervé neve minden fotóművészet iránt rajongónak ismerős, ő volt többek között a híres építész, Le Corbusier fotósa is. Fia, Rodolf örökölte apja fotózás és építészet iránti elhivatottságát, de ahogy az Eiffel-sorozatában jól látszik, az apai örökségét a kor legújabb grafikai megoldásaival ötvözte.

Sváby Lajos művészetében mindig reagált a jelen történéseire. Témái, mint jelen esetben a boszniai háborút feldolgozó Nem messze tőlünk, szembeállítva a tubusból felrakott, koloritgazdag színekkel, figuráinak lendületes gesztusaival, vibráló képszerkesztésével mindig megkülönböztetett figyelmet vívott ki kortársai közül.

Nádler István alkotása Forrás: Origo

Az aukción ott lesznek Nádler István gesztusfestményei és szitanyomatai. A katalógus címlapján szereplő Rózsaszín gesztus három egyszerű elem, három tiszta szín párbeszéde, a létet boncolgató, és azt egy gesztusban leíró festőalkat színtiszta ars poeticáját adja. A kollekcióban végigkövethetjük, hogyan formálták római és firenzei utazásai festészetét az erőteljes színektől, a lírai alkotásokon át a háromszög motívumig. Szintén a gesztusfestészet jó példája, de már a pop art határmezsgyéjén Hencze Tamás Struktúrá-ja. A jelentős „főművek” között ott lesz Mazzag István Talán című alkotását, az 1986-os nagyméretű festmény a pop art és a neo-avantgárd kifejezésformái között egyensúlyoz.

feLugossy László Hátitemplom-a Forrás: BÁV

Az előző évi árverésen már számos rekordot megdöntöttek a szentendrei alkotók. Idén Deim Pál és Aknay János képei mellett ef Zámbó István szürreális festményeire, illetve egy izgalmas szobrára is lehet licitálni, de feLugossy László Hátitemplom-a is sok érdeklődőre számíthat. A magyar kortárs festészetből széles merítést nyújtó anyagban megtalálhatjuk továbbá a mezőgazdasági művészet úttörőjének, Bukta Imrének egy képét, de licitálhatunk Konkoly Gyula kirándulóira vagy Konok Tamás kollázsaira is.

Botos Péter alkotása Forrás: BÁV

Az árverés kollekciójában helyet kaptak jelentős kortárs szobrok is. Olyan alkotókkal, mint Mata Attila, Borsos Miklós, Nagy Sándor vagy éppen Botos Péter, utóbbit legfrissebb üvegmunkái képviselik. A Karácsonyi aukció kiállítását december 7-15. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.). További információ és a katalógus itt található.