Van, aki már 30 éve várja ezt a koncertet

Pixies
Vágólapra másolva!
Több mint három évtizedes karrierje során először Magyarországon koncertezik a legendás Pixies. A Budapest Parkban játsznak 2020 őszén.
Vágólapra másolva!

A Pixies története valahol ott kezdődött, hogy Charles Thompson IV 1986 januárjában felvette a Black Francis nevet, és meggyőzte egykori egyetemi szobatársát, Joey Santiagót, hogy alapítsanak zenekart. Egy hirdetésben kerestek basszusgitárost, amire Kim Deal volt az egyetlen jelentkező – ő pedig David Lovering dobost ajánlotta. Így indult el tehát az underground gitárzenét évtizedekre meghatározó zenekar története. A vallásos neveltetésű Francis

fogta a mitológia, a spanyol kultúra és a kegyetlen bibliai történetek iránti érdeklődését,

és hátborzongató, mégis fülbemászó punk dallamokká gyúrta össze őket. Így született meg Surfer Rosa (1988) és Doolittle (1989) című lemezük. Az előbbin kapott helyet a kislemezként sosem kiadott, mégis a zenekar legkultikusabb slágerének számító Where Is My Mind?, amely a Harcosok Klubja című film vége főcímdalaként lehet ismerős sokaknak. De a Doolittle lemezen is volt sláger, például a Monkey Gone to Heaven, ami a Billboard modern rock listájának első 10-ébe is bekerült.

1990-ben Dealt kivéve mindannyian Los Angelesbe költöztek, ahol Bossanova című lemezüket rögzítették. Érdekes, hogy míg Amerikában mérsékelt sikereket értek el vele, úgy Angliában az eladási listák élmezőnyébe került az album. Hiába vált a Pixies ekkorra már meghatározó, korszakalkotó indie rock óriássá, az 1991-es Trompe le Monde megjelenése után nem sokkal úgy döntöttek, feloszlatják a zenekart. 1993-ban különváltak, és ki-ki saját szólókarrierjére koncentrált.

Több mint egy évtizeddel később, 2004 februárjában a zenekar bejelentette újjáalakulását, illetve soron következő turnéját, amire szinte perceken belül elkapkodták a rajongók a jegyeket. A londoni Brixton Academy 20 éves története során még sosem volt korábban példa ekkora rohamra, pedig a zenekar négy egymást követő este is fellépett a helyszínen. 2004-es Bam Thwok című visszatérő daluk azonnal a letöltési listák élén landolt, de mégsem volt akadályoktól mentes az előttük álló út. 2013-ban végül Kim Deal úgy döntött, távozik a zenekarból, így az új lemez felvételeire Jeremy Dubs (Bunnies) ugrott be. Három EP-t jelentettek meg vadonatúj dalokkal, amiket végül 2014-es Indie Cindy című albumuk foglalt össze. Deal helyére Kim Shattuck, majd később az azóta is stabil tag, Paz Lenchantin érkezett, aki olyan zenekarokban játszott korábban, mint A Perfect Circle vagy a Queens of the Stone Age.

A Pixies jelenlegi felállása Forrás: Origo

A Pixies tehát több mint két évtizednyi kihagyás után idén adta ki új lemezét Beneath the Eyrie címmel. Az album a Pixies korai munkásságának határtalanságát és kalandvágyát idézi. A zenekar olyan elemekkel kísérletezik, mint a new wave, a ragtime, a western pszichedélia vagy a doom rock. A lemezt egy különleges helyszínen,

egy erdei templomban található stúdióban rögzítették.

„Kicsit kísértetjárta volt a hely, akár a Blair Witch Projektet is forgathatták volna itt. Biztos vagyok abban, hogy egy ötödik zenekartag is volt velünk abban a templomban” – mondták el a lemez felvételeiről.