Bakos Katalin televíziós főszerkesztő kapta a Szalay Annamária-díjat

2019.12.03. 15:35

Idén Bakos Katalin televíziós főszerkesztő, rendező, sokoldalú közszolgálati médiaszakember kapta a Szalay Annamária-díjat. Az elismerést Varga Mihály pénzügyminiszter adta át kedden Budapesten.

Varga Mihály, aki egyben a Szalay Annamária Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Klebelsberg Emlékházban rendezett eseményen a kitüntetettet méltatva örömtelinek nevezte, hogy évről évre olyan szakemberek részesülhetnek az elismerésben,

akik munkájukkal képviselik a médiaalapítvány fundamentumait jelentő értékeket.

A 2013-ban meghalt Szalay Annamáriáról megemlékezve Varga Mihály azt mondta: alkotó ember volt, aki mélyen hitt azokban az értékekben, amelyekért dolgozott, nem követő, hanem útmutató volt.

Szalay Annamária a magyar gyerekek és fiatalok egészséges lelki fejlődésére hatást gyakorló médiatartalmakat a gyerekek igényeihez igazodóvá tette, segítette fejlődésüket, megóvta őket a számukra káros hatásoktól.

Bakos Katalin a magyarság egységét, közös kultúránk értékét és a közösségünkhöz tartozás örömét közvetíti

- mondta a miniszter.

„A mai médiavilágban nagy szükség van az általa képvisel hangra, szemléletre, szándékra és műveltségre, illetve útmutatásra" - mondta Varga Mihály, majd példaként említette Bakos Katalinnak az egykori kultuszminiszterről, Klebelsberg Kunóról készített filmjét.

A pénzügyminiszter szerint tiszta kommunikációs teret kell teremteni a gyerekek számára egy olyan korban, amikor a gyerekek már nagyon fiatalon csatlakoznak a közösségi médiához.

A mi felelősségünk is, hogy milyen tartalmakat érnek el. Ebben kulcsszerepe van mindenkinek, aki értékeink mellett elkötelezett szakemberként vesz részt ezen folyamatok alakításában

- mondta a miniszter.

Bakos Katalin a díjat megköszönve a többek közt azt mondta:

Amíg ilyen elődeink vannak, mint Klebelsberg Kuno és Szalay Annamária, nincs okunk a csüggedésre.

A méltatás szerint Bakos Katalin a Magyar Televíziónál (MTV) kezdte pályáját, több mint negyven éve.

Az Iskolatelevíziónál indulva végigjárta a tévés ranglétrát. Lépésenként haladva első asszisztensként, a Családi kör című műsorban, majd rendezőként, szerkesztőként dolgozott. Figyelme középpontjában kezdetektől az összmagyar kultúrában, mint szellemi egységben való gondolkodás áll.

2000-ben Sára Sándor hívta a Duna Televízióba, ahol számos művészeti dokumentum- és portréfilmet készített. 2009-ben a Memento sorozatot már ismét az MTV-ben készítette, 2010-ben kulturális főszerkesztő-helyettes, majd a megalakuló közmédiában közéleti, dokumentum, határon túli, kisebbségi és vallási főszerkesztő, aztán az M1 intendánsa, majd a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. főszerkesztője lett, közéleti és dokumentum területen