Több milliárdért vették meg ezt a nagyon ritka festményt

Gauguin Te Bourao ii festmény kép
Vágólapra másolva!
A becsült ár majdnem kétszereséért, 9,5 millió euróért kelt el Paul Gauguin egy műve egy keddi párizsi árverésen.
Vágólapra másolva!

Végül 9,5 mililó euróért, azaz nagyjából 3,2 milliárd forintért árverezték el a francia posztimpresszionista Paul Gauguin egyik művét Párizsban egy keddi aukción. Az Artcurial aukciósház közlése szerint az 1897-ben Tahiti szigetén festett remekművet, a Te Bourao II-t (A hibiszkuszfa II)

külföldi gyűjtő vásárolta meg, ám a kép Franciaországban marad.

Bruno Jaubert, az Artcurial impresszionista és modern művészeti osztályának társigazgatója elmondta, hogy az olajfestmény az egyetlen, magángyűjteményben lévő mű abból a kilencből, melyet Gauguin Tahitin készített és 1898-ban hazaküldött Párizsba. A többi nyolcat a világ legnagyobb presztízsű kiállítótermei őrzik.

Az Artcurial szerint több mint 20 éve nem adtak el a francia piacon Gauguin Tahitin festett képeiből.

A Te Bourao II árát 5-7 millió euróra becsülték. Az alkotás egy kilenc darabból álló sorozat része, Gauguin Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová megyünk? című mesterműve előzményeként, a monumentális képet a végrendeleteként tartják számon. Röviddel utána öngyilkosságot kísérelt meg, de életét megmentették.

A sorozat többi darabját bostoni, washingtoni, birminghami, koppenhágai, párizsi és szentpétervári múzeumok őrzik. A vászonra festett képen kék és zöld színek tobzódnak, csak a bal sarkában tűnik fel egy foltnyi vörös. Közepén egy fa szerteágazó ágakkal, a háttérben egy lovas, a képet átszeli egy vízfolyás, az előtérben egy kék tollú madár áll. Gauguin életében nem adták el a festményt, Ambroise Vollard műkereskedő leszármazottainál maradt 1995-ig, amikor a jelenlegi eladó vásárolta meg. Noha az Artcurial nem közölte a tulajdonos nevét, egyes források szerint Tahitiról származik. A festményt a kétezres évek elején a párizsi Grand Palais-ben, majd az Orsay múzeumban állították ki, 2007 és 2017 között pedig a New York-i Metropolitanban volt hosszú távú kölcsönben.