Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló installáció várja a látogatókat a Müpa Zászlóterében december 5-től. A hangszobrokat zenei motívumok inspirálták, és a hátrányos helyzetű embereknek munkát adó tiszaburai asztalosműhely mesterei készítették el a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös karácsonyi kampánya keretében.

Mi, itt a Müpában hiszünk abban, hogy a művészet, az innováció és a társadalmi felelősségvállalás kéz a kézben jár. Egy XXI. századi előadó-művészeti intézménynek feladata, hogy időről időre rávilágítson: a felejthetetlen koncertélmény túlmutat önmagán. Közösséget formál, inspirációt nyújt, összeköti az embereket, és új lehetőségeket teremt. Ez a gondolat jelenik meg idén a Müpa és a Máltai Szeretetszolgálat közös ünnepi kampányában  – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Forrás: Müpa

Fontosnak nevezte, hogy a művészek, marketingszakemberek, a karitatív szervezet munkatársai és a számtalan lelkes közreműködő odaadó közös munkájából 

olyan különleges kiállítás született, amelyben szó szerint kézzelfoghatóvá válik a Müpa-élmény, 

ráadásul a közönség aktív közreműködésére is lehetőséget ad.

„A világ több, mint amit tudunk róla, de annál is több, mint ami önmagában. Olyan egység, amelynek a harmónia a végső nyelve. Ezt üzenik a hangok világhírű művészei a Müpából, a hanghullámokat idéző »hangszobrokat« tervező művész és a szobrok elkészítői, akik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai asztalos műhelyének nehézsorsból kiemelkedő mesterei" - mondta Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, aki szerint a szeretet lényegileg nem lehet más, mint kreatív.

Kozma Imre atya és Káel CsabaForrás: Müpa

Ezt a gondolatot képviselik a Máltai Szeretetszolgálat jelenléten és helyi szükségletekre szabott segítségnyújtáson alapuló programjai, köztük a hátrányos helyzetű embereknek munkát adó tiszaburai asztalosműhely, és ez az üzenet elevenedik meg a műhelyben készített különleges hangszobrokban is.

Forrás: Müpa

A Müpa és a Máltai Szeretetszolgálat közös karácsonyi kampányában Baditz Gyula szobrászművészt kérték fel a művészeti koncepció kialakítására.

A hanghullám-grafikonok mintázata mentén huszonhárom egyedi kisplasztika, valamint egy huszonnegyedik, közel öt méter magas, grandiózus hangszobor készült, ezzel is rezonálva arra a gondolatra, hogy a Müpában évente több száz kiváló előadó és zeneszerző több ezer műve csendül fel, maradandó élménnyel gazdagítva a látogatókat.

Forrás: Müpa

A fa műremekek ikonikus zenei alkotások dallamaiból inspirálódva formálódtak-csiszolódtak, a hangszobrok így nemcsak a különböző művészetek fúzióját, de 

az alkotás és a társadalmi esélyteremtés összefonódását is jelképezik. 

A huszonhárom kisplasztikát olyan világsztárok látták el kézjegyükkel, mint Zubin Mehta, Hiromi, Marcus Miller, Diana Krall, Charlotte Gainsbourg vagy José Cura, a magyar hírességek közül pedig többek között Schöck Atala, Fischer Ádám, Fischer Iván és Eötvös Péter.

Forrás: Müpa

A hangszobrokból december 5-én nyílt kiállítás a Müpa Zászlóterében, és ezzel párhuzamosan online árverés is indult a Máltai Szeretetszolgálat licit.adomanyozz.hu oldalán. A befolyt összeget a karitatív szervezet a tiszaburai asztalosüzem eszköztárának, foglalkoztatási lehetőségeinek bővítésére fordítja.

A hangszobrokat ihlető művészekről és művekről a Hangszobor.mupa.hu oldalon található további információ.