Egy kertész bukkant rá a 22 éve ellopott, több milliárdos Klimt-festményre

Klimt, festmény, portré
Vágólapra másolva!
Egy 1997-ben ellopott Klimt-portré az épület falából került elő, ahol éppen a borostyánokat vagdosta a kertész.
Vágólapra másolva!

Újra felbukkant egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egy galáériájából ellopott Gustav Klimt-festmény. Az elmúlt 22 évben senki nem remélte, hogy valaha is előkerül a 60 milliós (19,8 milliárd forint) értékűre becsült Bildnis einer Frau (Egy hölgy arcképe).

Az kellett hozzá, hogy a Ricci-Oddi galéria körül dolgozó kertész borostyánokat vagdosson

a galéria épületének faláról. A férfi ott talált egy kis fémajtót a falban, ami mögött, egy üregben volt a festmény, fekete szemeteszsákba bugyolálva.

A Bildnis einer Frau, azaz Egy hölgy arcképe című Klimt-festmény Forrás: Twitter/Vittorio Sgarbi

A festményt azonnal átadták a rendőrségnek, és a galéria igazgatója, Massimo Ferrari azóta már azt nyilatkozta, biztos abba, hogy az ellopott, eredeti alkotásról van szó, mert eredetiek a hátoldalon látható bélyegzők és pecsétviasz. A fetményt

ugyanebből a galériából lopták el 22 évvel ezelőtt.

Ennek ellenére az kép eredetiségét igazoló vizsgálatok még folynak. A rendőrség azt akarja kideríteni, vajon a tolvajok szándékosan hagyták-e az üregben a képet, hogy később, amikor a világ egyik leghíresebb műkincsrablásának híre feledésbe merül, érte menjenek.

A festményt 1997. február 22-én lopták el a modern művészeti alkotásokat bemutató Ricci-Oddiból, mikor éppen egy olyan kiállításra készültek, aminek középpontjában éppen ez a festmény állt volna. Annyit tudni, hogy annak idején a képkeretet az épület tetején hagyták, hogy azt a látszatot keltsék, mintha a világítóablakon át törtek volna be. Az ablak azonban túl szűk volt, hogy a festmény átférjen rajta.