A világ legtöbb pontján évek óta meghatározza a karácsonyok zenei aláfestését Mariah Carey 1994-ben kiadott All I Want for Christmas Is You című dala. Úgy néz ki, a sláger kiadásának 25. évfordulója jól sikerült az énekesnőnek, mert jócskán elhúzott a többi karácsonyi dal elől, ami a hallgatottságot illeti. Önnek melyik a kedvence a legismertebb karácsonyi slágerek közül?

Idén lett 25 éves Mariah Carey világslágere, amely történetesen egy karácsonyi dal, és annak ellenére, hogy sokaknak már a fülén jöhet ki a dallama, még mindig tud feljebb és feljebb törni. Sokat elmond az All I Want for Christmas Is You sikeréről, hogy a cikk megírásakor már 618 milliós nézettségnél tart a YouTube-on, ami azt jelenti, hogy csak az elmúlt két évben kapart össze jó 200 milliónyi elindítást.  És leginkább az érzékelteti Mariah Carey és slágere jubileumi szárnyalását, hogy három évvel ezelőtt még Justin Bieber – a Mistletoe-val – meg is előzte a karácsonyi slágerek youtube-os versenyében. Bieber dala akkor 261 millió, Carey-é pedig 250 millió elindításnál járt. A karácsonyi slágerek nem hivatalos versenyében a harmadik nagyágyú a Wham! Last Christmas-e, amely idén rendesen leszakadt Carey dalától, jelenleg 490 milliónál jár a YouTube-on. És úgy néz ki, Justin Bieber jó pár évre a harmadik helyen ragadt. A cikk megírásakor 383 millió elindítást mutatott a számláló. 

Annyira jól sikerült a 25. évforduló Carey-nek, hogy idén jutott fel először a Billboard Hot 100-as listájának csúcsára. A magazin slágerlistája 1958 óta hetenként rangsorolja a dalokat a hallgatottságuk alapján. Mariah Carey slágerének 25 évig tartó csúcsra jutása külön rekord, ugyanis egyetlen korábbi győztesnek sem kellett ilyen sokat várnia megjelenése pillanatától. Érdekesség az is, hogy az All I Want for Christmas Is You a toplista történetének második ünnepi dala, amelyiknek sikerült az első helyig jutnia. Az első az 1958-as The Chipmunk Song (Christmas Don't Be Late) volt, amit az ősrégi virtuális együttes, az azóta ilyen-olyan formában folyamatosan létező The Chipmunks adott elő. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Billboard Hot 100 történetében jó pár olyan év volt, amikor külön kategóriában rangsorolták az ünnepi dalokat, így nem kerülhettek be a Hot 100-ba. Mutatjuk az öt legnézettebb karácsonyi videóklipet a YouTube-os elindítások alapján:

1. Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You (618 millió)

2. Wham! - Last Christmas (490 millió)

3. Justin Bieber - Mistletoe (383 mililó)

4. Pentatonix - Little Drummer Boy (225 millió)

5. Ariana Grande - Santa Tell Me (190 millió)

Mindenképpen érdemes kiegészíteni az ötös listát, ugyanis a hatodik helyre szintén az All I Want For Christmas Is You került, de már Mariah Carey és Justin Bieber közös előadásában.

A digitális zenefogyasztás esetében a szinte már hagyományosnak mondható YouTube mellett meg kell említeni a Spotifyt is. A streaming szolgáltató legutóbbi hetének lejátszási slágerlistája tele van karácsonyi dalokkal, és itt már előkelő helyen szerepelnek a klasszikus, több tízéves dalok is. A karácsonyi dalok között nyilván itt is az első helyet szerezte meg Mariah Carey slágere, ami a teljes merítést tekintve a harmadik helyet jelenti a maga 27 milliós meghallgatásával. (Egyébként a Spotifyon meghallgatásnak minősül, ha az első 30 másodperc léptetés nélkül hangzik el egy dalból.) Az alábbiakban közöljük a karácsonyi dalok rangsorát a Spotify utolsó, mért hetének streaming adatai alapján. (Zárójelben az elmúlt heti hallgatottság, és a listán elfoglalt abszolút helyet jelöltük.)

  • 1. Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You (27 millió; 3. hely)
  • 2. Wham! - Last Christmas (22 millió; 13. hely)
  • 3. Ariana Grande - Santa Tell Me (17 millió; 21. hely)
  • 4. Michael Bublé - It's Beginning to Look a Lot like Christmas (14,8 millió; 28. hely)
  • 5. Brenda Lee - Rockin' Around The Christmas Tree (14 millió; 32. hely - a dal 1958-ban jelent meg)