A Hattyúk tavával tiltakoztak balettművészek a nyugdíjkorhatár emelése ellen Franciaországban

2019.12.25. 09:43

Fehér tütüben a Hattyúk tava egyes jeleneteit eltáncolva a Párizsi Operaház előtt tiltakoztak kedd este balerinák Emmanuel Macron elnöknek a kedvezményes nyugdíjukat érintő tervei ellen.

A Párizsi Szimfonikus Zenekar kíséretében a táncosok nézők százai előtt adták elő mintegy 20 perces rögtönzésüket, "A kultúra veszélyben van" feliratú molinók előtt.

A párizsi balettművészek nyugdíjkedvezményei a 17. századig nyúlnak vissza.

Ezek egyike, hogy 42 éves korukban öregségi nyugdíjba vonulhatnak, két évtizeddel korábban, mint egy átlagos dolgozó.

A Hattyúk tavával tiltakoztak balettművészek a nyugdíjkorhatár emelése ellen a Párizsi Opera előtt.Forrás: Youtube

Nyugdíjkedvezményüket veszély fenyegeti, ha bevezetik a nyugdíjrendszer egységesítésre vonatkozó, és annak igazságosabbá tételére hivatott reformot, amelynek értelmében a dolgozók 64 éves korukban mehetnek nyugdíjba, és kiegyensúlyozzák a nyugdíjköltségvetést.
A klasszikus táncot nyolcéves korunkban kezdjük el. Kamaszkorunk végére már visszatérő bántalmaink vannak. Mire elérjük a 42 éves kort, már ízületi gyulladástól, csontkopástól, sérvektől szenvedünk, sőt egyes esetekben csípőprotézisünk van. Negyvenkét évesen is nehéz megtartani a kiváló színvonalat, de 64 évesen lehetetlennek tűnik - nyilatkozta Héloise Jocqueviel balerina.

A táncosok szintén részt vettek a közszolgálati dolgozók december 5. óta tartó sztrájkjában, a Comédie Francaise színészeivel együtt. Előadások tucatjai maradtak el.
A párizsi operaház közölte, hogy közel nyolcmillió euróval (2,6 milliárd forint) csökkent a jegyárakból származó bevétele.