Nyolcvannégy éves korában meghalt Harry Kupfer, az egyik legnagyobb német operarendező - jelentette be a berlini Komische Oper, aminek 21 éven át volt az igazgatója. Harry Kupfer egyébként ősszel a Magyar Állami Operaházban rendezett volna.

Hosszas betegség után hétfőn halt meg Berlinben - közölte a berlini opera.

Az 1935-ben született Kupfer a Német Demokratikus Köztársaságban kezdte karrierjét 1958-ban. Dolgozott az egykori Karl-Marx-Stadtban - a mai Chemnitz -, Weimarban és Drezdában és 1981-ben lett a Komische Oper igazgatója.  Több mint 140 operát állított itt színpadra, köztük Richard Wagner műveit.

Nemzetközi hírnévre 1978-ban tett szert, amikor a Bayreuthi Ünnepi Játékokon megrendezte A bolygó hollandit.  Szorosan együttműködött Daniel Barenboimmal, akivel először Wagner Ring-ciklusát vitte színpadra 1988-ban szintén Bayreuthban. Három évvel ezelőtt a Fideliót mutatták be a berlini Staatsoperben Barenboimmal, hihetetlen sikerrel. A címszerepet a pillanatnyilag a világ legjobb Fideliójának tartott Camilla Nylund énekelte.

Kupfer rendezett operákat Sydney-ben, Salzburgban, New Yorkban, Barcelonában, Helsinkiben és Sanghajban is. Idén visszatért a berlini operaházba, ahol Händel Poro című operáját állította színpadra.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója meghívta Harry Kupfert Magyarországra rendezni, az Erkel Színházban 2020 őszén tervezték bemutatni a Fideliot, Kupfer rendezésében.