Gesztesi Károly színész szombat délután váratlanul meghalt, 56 éves korában. Gesztesi az egyik legjobb magyar színész volt, akit nemcsak kollégái, de a közönség is nagyon szeretett. Játszott színházban, nagyjátékfilmekben, és nem utolsósorban az egyik legjellegzetesebb szinkronszínész volt. Összeszedtük életének legfontosabb állomásait, szerepeit. 

Gesztesi Károly 2020. január 4-én szívinfarktust kapott és meghalt. 56 éves volt.

A képre kattintva galéria nyílik!
Forrás: Facebook

Gesztesi Károly 1963. április 16-án született Budapesten Tóth Károly néven. Édesapja Tóth Konrád, édesanyja Neumann Zsuzsanna. Szülei válása után édesanyja férjhez ment Gesztesi Jánoshoz, akinek nevét a színművész később hivatalosan is felvette. Született egy féltestvére is, Gesztesi Márta.

Pályafutásának kezdete

A színész névváltoztatásának prózai okai voltak. A főiskolai felvételin, a harmadik rostán kétszer is kiesett. Úgy vette észre, hogy a bizottság tagjai mindig elfáradtak, mire a nagy T-hez értek, illetve addigra már nagyjából összeálltak az osztályok. Ezért kérte meg édesanyja férjét: hadd legyen Gesztesi Károly. A következő próbálkozásra rögtön felvették a színművészetire, Kazimír Károly osztályába. Osztálytársával, Ternyák Zoltánnal együtt évfolyamának legtehetségesebb színészjelöltjeiként tartották számon a két Kazimír-növendéket. Gesztesi Károlynak ugyancsak osztálytársa volt első felesége, Csarnóy Zsuzsa, első gyermekének, a később ugyancsak a színészi pályát választó Máténak az édesanyja. (Csarnóy Zsuzsa világ egyik legjobb balerinájának, az egykori Béjart-táncos Csarnóy Katalinnak a húga.)

Gesztesi Károly (b, Carlos Homenides de Histangua) és Ternyák Zoltán (Victor-Emanuel Chandebise, Poche) Georges Feydeau Bolha a fülbe című vígjátékának próbáján az Ódry Színpadon 1988-ban.

A képre kattintva galéria nyílik!
Forrás: MTI/Földi Imre

Gesztesi Károly 1988-ban szerezte meg a színészi diplomáját, de a színészi pálya megkezdése előtt úgy döntött: a Kádár-rendszer szűk kereteit hátrahagyva körbenéz egy kicsit a világban. Kivételes zongoratudását kihasználva egy évre zongoristaként dolgozott egy tengerjáró hajón.
Hazatérését követően 1990-ig a Thália Színházban, 1990 és 1992 között a Miskolci Nemzeti Színházban, 1992-1993-ban a József Attila Színházban szerepelt, majd 1994-ben a Vígszínházhoz szerződött.

Budapest, 1987. január 18. Gesztesi Károly zongorázik a színészek és főiskolai hallgatók éjszakai koncertjén a Thália Színházban

A képre kattintva galéria nyílik!
Forrás: MTI/Ilovszky Béla

Színpadi megmutatkozásai során rendszerint robusztus és őszinte személyiségének megfelelő szerepeket kapott. Játszott Shakespeare-t (az Othello címszerepét is), Arthur Millert, Ibsent, értékes vígjátékokat (Woody Allen vagy Neil Simon), persze sok zenés darabot, hiszen rendkívül muzikális színész volt. Gesztesi Károly 1998-ban elbúcsúzott a Vígszínháztól, és szabadúszóként folytatta tovább a hivatását. Számos színházban lépett fel vendégművészként szerte az országban. 2007-ben III. Richárdot is megformálta a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, amely előadásban Drahota Andrea alakította York hercegnét.

Gesztesi Károly Othello szerepében. A debreceni Csokonai Színházban 2002. február 28-án mutatták be William Shakespeare: Othello, a velencei mór című drámáját Gárdos Péter rendezésében.

A képre kattintva galéria nyílik!
Forrás: MTI/Oláh Tibor

Jellegzetes hangjával az egyik legnépszerűbb szinkronszínész lett

Gesztesi Károly egyike volt a legkiválóbb szinkronszínészeknek. Sylvester Stallone vagy Ving Rhames magyar hangja mellett Shrekjére már több generáció is emlékezni fog. Utolsó szinkronszerepe a Star Wars IX: Skywalker kora volt, melyben Lando Calrissiannak kölcsönözte a hangját, valamint halhatta a közönség a Trónok harcában is, Robert Baratheon hangjaként. A Tálent Stúdióban tanította is a szinkronmesterséget, ahol elnyerte a legjobb tanár díját.

A színész rendszeresen feltűnt a televízióban is, szerepelt egyebek között a TV2 nagy sikerű sorozatában, a Jóban Rosszban című teleregényben, amelyben Füredi Attilát alakította. Számtalan filmszerepben is látható, az Idegölő abszolút főszerepétől kezdve a Valami Amerika, a Magyar vándor, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem, a Megy a gőzös emlékezetes szerepéig. Játszott Szabó István Rokonok című filmjében is, egy igen fontos szerepet.

Gesztesi Károly a TV2 Sztárban Sztár című műsorában Liptai Claudiával

A képre kattintva galéria nyílik!
Forrás: Liptai Claudia - Instagram

Goda Krisztina, a Szabadság, szerelem és a Csak szex és más semmi filmeket jegyző rendezőnő az Origo számára idézte fel Gesztesi Károly személyét: „Nagyon szerettem együtt dolgozni vele, rendkívül felkészült színész volt. Tele volt energiával, ami nemcsak a vásznon látható alakításaiban mutatkozott meg, hanem a forgatás közben is. Tele volt ötletekkel, különböző megoldások jártak a fejében, de mindig ráérzett a legmegfelelőbbre. Kiváló partner volt, a szakmaisága mellett az alaptermészetéhez tartozó jókedve is inspirálóan hatott az egész stábra." Gesztesi Károly valóban az a színész volt, akit az egész ország szeretett, kollégái és a közönség is. 

A Papírkutyák című film stábja pózol a film plakátfotózásán: Bebe (Abebe Dániel, b) és Kovács Áron (jobbra, guggol), a főcímdal előadói, valamint Scherer Péter színművész (b2), Sas Tamás operatőr (b3), Szarvas József (b4), Pikali Gerda (b5), Hajdu István (Steve) (b6), Kálloy Molnár Péter (j) és Gesztesi Károly (középen, kerekesszékben ül) színművészek.

A képre kattintva galéria nyílik!
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Gesztesi Károly szakmai sikerei mellett több traumatikus helyzetet is megélt a magánéletében, amelyekről mindig őszintén beszélt. Első házassága felbomlása után a civil foglalkozású – egykori vendéglátós - Karel Nikoletta lett a második felesége, akitől megszületett a színész második és harmadik fia: Márk és Dávid. Ez a kapcsolat is válással végződött. Gesztesi Károly harmadszorra Liptai Claudia színésznőt vette el, akitől lánya született, Sára Panka. Végül ez a házassága is felbomlott. Volt felesége, Karel Nikoletta adott életet ötödik gyermekének és negyedik fiának, Karel Áronnak, aki az édesanyja vezetéknevét viseli.

Gesztesi Károly néhány évig alkoholproblémákkal küzdött, amelyről ugyancsak többször nyilatkozott a médiában. Ahogy arról is, hogy 2016-ban belépett a Hit Gyülekezetébe, mert tudta, hogy a hit erejével mindezt leküzdheti. 2018-ban felvételizett a Szent Pál Akadémiára, ahol teológiát kezdett tanulni. Az elmúlt időszakban a Bánfalvy Stúdió produkcióiban vett részt. A múlt szezonban több mint kétszáz előadásban lépett fel, nagy sikerrel játszott a Páratlan páros és A miniszter félrelép című darabokban. Gesztesi Károly utolsó interjúja január negyedikén, a halála napján jelent meg. Egyebek közt – utalva a Bánfalvy Stúdióra - arról beszélt: „Úgy érzem, most tényleg megtaláltam a helyemet és önmagamat. Számomra a színjátszás olyan, mint egy edzőtábor. Kifulladásig kell csinálni, bennem pedig még jó pár maraton van."

Gesztesi Károly színész a megújult Vörösmarty mozi avatóján Budapesten 2016. március 9-én.

A képre kattintva galéria nyílik!
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A színész 2020. január 4-én délután lett rosszul vezetés közben és infarktust kapott. Autójával félreállt a budapesti Ferdinánd hídnál, de hiába jött gyorsan a segítség és próbálták 50 percen keresztül újraéleszteni, az orvosok nem jártak sikerrel.