Szijjártó Péter: Nemzeti kincsünk a cirkuszművészet

Budapest, 2020. január 8. Tűzzsonglőrök és akrobaták köszöntik a 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijét, a fellépő művészeket és a közönséget az ünnepélyes megnyitón a Fővárosi Nagycirkusz előtt 2020. január 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar kulturális örökség nagyon fontos eleme a cirkuszművészet, hatalmas nemzeti kincsünk. A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál a monte-carlói, a moszkvai és a latinai fesztiválok sorába emelkedett – mondta Szijjártó Péter, aki szerdán este nyitotta meg a január 13-ig tartó eseményt a Fővárosi Nagycirkuszban.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a magyarok számára büszkeség, hogy a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál immár huszonnégy éves hagyománnyal rendelkezik és idén tizenharmadik alkalommal látja vendégül a világ cirkuszművészeti elitjét.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy

a budapesti esemény immár a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjévé vált.

Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában idén négy földrészről érkezett, komoly nemzetközi elismerésekkel kitüntetett művészeket láthat a közönség. Egyedül Kínából 31 tagú csapat érkezett.

"Magyarország nemcsak számos komoly tudóst és találmányt adott már a világnak, a cirkuszművészet világában is a legkülönlegesebbek közé tartozik. Elég csak a Richter családra gondolni, ahonnan Richter József lovas akrobata a közelmúltban Kossuth-díjat kapott" – hangsúlyozta a politikus.
Megjegyezte, hogy a magyar cirkuszművészetet a komoly hagyományok mellett a folyamatos megújulás jellemzi. "A Lázár Ervin Program keretében az a célunk, hogy minden magyar általános iskolás évente legalább egyszer egy színházi vagy egy cirkuszi produkcióra eljusson" – emelte ki.

Tűzzsonglőrök és akrobaták köszöntik a 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijét, a fellépő művészeket és a közönséget az ünnepélyes megnyitón a Fővárosi Nagycirkusz előtt 2020. január 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál A és B versenyprogramját három-három alkalommal láthatja a közönség a következő napokban, a produkciókat nemzetközi zsűri értékeli és díjazza. A fesztiválra a szervezők tízezer vendéget várnak, a program részeként a Szépművészeti Múzeumban az UNESCO égisze alatt nemzetközi cirkuszművészeti konferenciát rendeznek, a Mezőgazdasági Múzeumban pedig az Európai Cirkuszok Szövetsége tart szakmai tanácskozást.