Ismét Budapestre figyelt a cirkuszi világ

RICHTER József
Budapest, 2020. január 13. Az egyik első helyezett ifjabb Richter József és Merrylu Richter Pas de deux - balett lóháton című produkciója a 13. Nemzetközi Cirkuszfesztivál gáláján 2020. január 13-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
„Budapest a nemzetközi cirkuszi világ figyelmének középpontjába került” – mondta a kultúráért felelős államtitkár a hétfőn záródó XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválról.
Vágólapra másolva!

Hétfő este fejeződött be a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amelynek sikeréről Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta, hogy a Cirkuszfesztiválon mintegy 50 cirkuszigazgató és -menedzser vett részt, több mint 200 művész lépett fel január 8. és 13. között a Fővárosi Nagycirkuszban. A magyar cirkuszművészet csupa pozitív visszajelzést kapott tőlük.

– idézte Fekete Péter az idei fesztivál zsűrijében dolgozó Pavel Kotov, a világhírű Cirque de Soleil társulat casting directorának szavait.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Forrás: MTI/Mohai Balázs

Fekete Péter azt is elmondta, hogy ezúttal két aranyérmet osztott ki a nemzetközi zsűri, az egyiket annak a kínai csapatnak, amelyik megmutatta, miért érdemes akár tíz-, tizenkét éves kortól keményen dolgozni: a világ élvonalába kerülhetnek azok, akik az ő módszereikkel, az ő iskolájukban sajátítják el az artistaművészetet.

Magyar és kínai győztesek az idei Cirkuszfesztiválon

Az ifj. Richter József-Merrylu Richter magyar akrobatapáros, valamint a kínai China National Acrobatic Troup nyerte a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált - jelentette be Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvény hétfő esti zárógáláján.

A másik aranyérmes egy magyar páros: ifj. Richter József és Merrylu Richter, akik tavaly a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is Arany Bohóc-díjat nyertek.

Az egyik első helyezett: ifjabb Richter József és Merrylu Richter Pas de deux - balett lóháton című produkciója a XIII. Nemzetközi Cirkuszfesztivál gáláján Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kovács Gábor Dénes, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ képzési igazgatója az államtitkár által a napokban bejelentett kínai ösztöndíjjal kapcsolatban elmondta, hogy szeptember 1-től egy magyar artistaosztály kezdi meg tanulmányait a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolában a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola kihelyezett osztályaként. Ez a nemzetközi intézmény alapítása óta, azaz több mint 20 éve kínai növendékei mellett külföldről is befogad hallgatókat, ezzel

egyfajta hidat képezve a modern Kína és a nyugati világ között.

A kínai artistaművészet szinte egyeduralkodó a világon, ebben meghatározó szerepe van az oktatási rendszerüknek – mondta Kovács Gábor Dénes. A Fekete Péter által vezetett, egyéves tárgyalássorozat eredményeként tizennégy 13-15 éves magyar fiatal, két 18 év feletti, már artistamúlttal rendelkező növendék, valamint két, közismereti tárgyakat tanító kísérőtanár utazhat Pekingbe. A tanulmányi idő 1+2 év lesz, ami azt jelenti, hogy az első (kétszer négy hónapos) tanév végén értékelik a programot, és amennyiben a fiatalok kielégítően fejlődnek, az osztály további két évig folytathatja pekingi tanulmányait.

Az aranyérmes kínai csapat Pagoda of bowls című produkciója Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kovács Gábor Dénes azt is elmondta, a fiatalok egy 66 ezer négyzetméteres campuson tanulnak és laknak majd: ott zöldövezeti környezetben találhatók az edző- és multimédiás termek, a kollégium, az étterem. A képzés lényege, hogy az oktatók nemcsak a fizikai felkészítésre fordítanak figyelmet, hanem a módszertani és mentális fejlesztésre is. A pekingi osztályba háromlépcsős kiválasztási folyamat után kerülhetnek be a jelentkezők. A néhány napja közzétett felhívásra már legalább tucatnyi jelentkezés érkezett.