A világ cirkuszművészetének nagykövete lett Fekete Péter

FEKETE Péter
Budapest, 2020. január 2. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár (b) a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál sajtótájékoztatóján a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2020. január 2-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a cirkuszművészet legnagyobb kitüntetését kapta Monte Carlóban.
Vágólapra másolva!

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos 2020. január 19-én Monte Carlóban a nemzetközi cirkuszfesztivál keretében megrendezett díszebéden Őfelsége Stephanie monacói hercegnőtől vette át

a cirkuszművészet legnagyobb kitüntetését, a Cirkuszművészet Nagykövete díjat.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Fédération Mondiale du Cirque (Világ Cirkuszművészeti Szövetsége) által adományozott díjat az európai cirkuszművészet megújításáért, a művészeti ág társadalmi üzeneteinek kidolgozásáért, a cirkuszpedagógiai programok kitalálásáért adományozták a magyar szakembernek.

Fekete Péter felidézte, hogy tizennégy éves korában bűvészkedéssel kezdte, négy évvel később cirkusziskolába ment Németországba. "Első diplomám cirkuszi diploma volt és egészen 30 éves koromig a bűvészkedéssel, a cirkuszművészettel foglalkoztam, akkor végeztem el a színházi rendezői szakot, de a színházi éveim alatt is csupa olyan darabot rendeztem, amelyben a cirkuszművészet is jelen volt" – mondta Fekete Péter, aki 2015-ben lett a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszter biztos, valamint a Fővárosi Nagycirkusz vezetője. 2018-tól az Emmi kultúráért felelős államtitkára.

Fekete Péter a monte-carlói fesztivál keretében pénteken az Európai Cirkusz Szövetség tudományos, szakmai konferenciáján tartott előadást a magyar cirkuszi módszerről. A program alapja, hogy egy cirkuszi előadás megtekintését követően nagyobb hatásfokkal tanítanak közismereti és oktatási ismereteket a gyerekeknek. Többek között matematikát, biológiát, földrajzot, fizikát tanulhatnak a magyar gyerekek egy-egy cirkuszi számot elemezve.

A világon egyedülálló, Magyarországon működő cirkuszpedagógiai program bevezetése és átvétele iránt Nagy-Britanniából és Ausztráliából is érdeklődnek.