Idén tizenkilenc produkció érkezik tizenöt országból a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra, a Nemzeti Színház fesztiváljára. 

Április 8. és május 17. között rendezik az idei Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, a MITEM-et. Ez lesz a hetedik a sorban, és idén tizenkilenc produkció érkezik tizenöt országból a Nemzeti Színházba. Idén olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései lesznek láthatók, mint például Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Michael Thalheimer, Sebastian Hartmann és Victoria Thierrée Chaplin. A színházi találkozó hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta, ezeket a produkciókat egy fesztiválon látni életre szóló élmény lesz.

A Nemzeti Színház 2014-ben rendezte meg először a MITEM-et, amely mára tényezővé vált a nemzetközi színházi közegben, a budapesti közönség pedig a világ színházi élvonalával találkozhat ezúttal is.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárForrás: MTI/Mohai Balázs

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a MITEM alapítója elmondta, hogy 2500 év kulturális ívét fogják felfesteni Euripidésztől és a Mahábharatától a kortárs szerzőkig. Azt is mondta, hogy ez a színházi találkozó nem a versengésről szól, hanem a hidak, kapcsolatok építéséről. Ezért is célja a szervezőknek, hogy a MITEM nyitott fesztivál legyen minden szempontból, hogy a legkülönbözőbb színházi nyelveket felvonultatva megmutassák a világszínházat az összes árnyalatával, útkeresésével. De még ennél is fontosabb a gondolati nyitottság. Vidnyánszky Attila azt is mondta, hogy a Nemzeti Színház négy saját előadását, a Rocco és fivérei-t, a Médeiá-t, a Tartuffe-öt és a Macskajáték-ot mutatja be a találkozón.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatójaFotó: Hirling Bálint - Origo

A MITEM idei díszvendége, Theodorosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia alapító-igazgatója Ámor című darabját hozza el az athéni Attisz Színházból. Elmondása szerint a gazdasági és társadalmi válságra reflektáló kamaraelőadás során minden eladóvá válik: még a szerepek, a ruhák, a gondolatok is, talán csak a szerelem jelent kivételt. Theodorosz Terzopulosz

a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 10. Színházi Olimpiát Budapesten rendezi meg 2023-ban.

Kulcsár Edit dramaturg, a MITEM főszervezője a fesztivál programjából kiemelte a német színházak vendégjátékait: Sebastian Hartmann egyik legújabb rendezése, a Bűn és bűnhődés a Staatshausspiel Dresden előadásában lesz látható, Michael Thalheimer és a Berliner Ensemble pedig a Médeiá-val érkezik. Erős lesz a frankofón színházi jelenlét is: Valere Novarina Képzeletbeli állat című produkcióját hozza el, Victoria Thierrée Chaplin Bells&Spells című darabjával vendégszerepel, Omar Porras pedig a svájci Théatre Kléber-Mélau társulatával mutatja be Mesék meséje című produkcióját.

Ilyen volt a Nemzeti Színház különleges fesztiválja - videó!

Félórás dokumentumfilm készült a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiváljáról, a VI. MITEM-ről. Május 5-én a Vidnyánszky Attila rendezte Az ember tragédiája- előadással ért véget a 2019-es, VI. MITEM, a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozója. Idén 4 helyszínen 13 ország 23 produkcióját láthatták a nézők április 11. és május 5. között.

Omar Fetmus, az algériai színházi élet motorja kamaradarabjában sok humorral ábrázolja az algériai művészek nehéz életét, visszatér a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház, majd hét és fél órás előadás során mutatják be indiai-olasz koprodukcióban a Mahábharáta történetéből készült, kathákali stílusú táncelőadást. Bessenyei Gedő István, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának igazgatója a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a MITEM-en Szőcs Géza Raszputyin című darabját adják elő az orosz-tatár Szardar Tagirovszkij rendezésében.

Fekete Péter a Vietnámból érkező A O Show-ra hívta fel a figyelmet: a cirkusz- és a színházművészet határmezsgyéjén mozgó produkcióból hat előadást terveznek a Fővárosi Nagycirkuszban, vagy egy mellette felvert cirkuszi sátorban. A MITEM előadásaira január 27-től indul a jegyértékesítés.