Kedden tartják a Madách-ünnepséget Balassagyarmaton, ahol a hagyományoknak megfelelően átadják a Madách-díjakat is. Az elismeréseket idén Koltai Róbert színművésznek és Dörner György színművész-színházigazgatónak ítélték oda.

1823. január 20-án született Madách Imre, aki élete jelentős részét Balassagyarmaton töltötte, éppen ezért évek óta ünnepséggel emlékeznek rá a városban. Idén január 21-én, kedden tartják az ünnepséget, amely keretei között átadják a Madách-díjakat is. Idén Koltai Róbert színművész és Dörner György színművész-színházigazgató vehetik át a díjakat. Az Újszínház igazgatója, Dörner György a díjról azt mondta, „nagy elismerés számomra, hogy az egyik legkitűnőbb magyar írónkról elnevezett díjra érdemesnek találtattam. Ez is megerősít abban, hogy jó úton járok,  igény és szükség van hazánkban egy olyan színházra, ahol magyar szerzők műveit láthatja a közönség a színpadon. Köszönöm azoknak, akik méltónak találtak a Madách-díjra!”

Dörner György az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén 2019 áprilisábanForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Dörner György színész, érdemes és kiváló művész, az Újszínház igazgatója színpadi alakításai mellett számos mozi- és televíziós filmben szerepelt. Színpadi szerepei között van a Stílusgyakorlatok, játszott az Üvegtigris és a Honfoglalás című filmekben. A filmes és a színházi szerepek mellett rengeteg szinkronszerepe is volt már. 2012 februárjától vezeti az Újszínházat, ahol kizárólag magyar szerzők darabjait mutatják be. Dörner György a Keresztény Színházi Fesztivál megálmodója is.

Koltai RóbertForrás: FEM

Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színész, filmrendező, érdemes művész az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar színházművész. Pályáját a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte 1968-ban. 1970-1972 között a Pécsi Nemzeti Színház, majd 1972-1978 között ismét a Csiky Gergely Színház, 1978-1980 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1980-ban visszatért a Csiky Gergely Színházba, ahol egészen 1993-ig volt tag. 1993-1994 között a veszprémi Petőfi Színház színésze volt. 1995-től a József Attila Színház vendégművésze volt, 2002-2005 között művészeti vezetője volt. A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma színészként 157, rendezőként 32, szerzőként pedig 9. 

A korábbi díjazottak között van R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke, Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténész, Supka Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész.