Demeter Szilárd: levél Brenner Kolomannak

Vágólapra másolva!
Levél Brenner Kolomannak
Vágólapra másolva!

Olvasom, hogy Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő „elvárja, hogy Demeter Szilárd minden tisztségét vonják vissza és a kormánypárti illetékesek határolódjanak el tőle", miután „áldásomat" adtam egy műsorfolyam részeként elkészült, Gumiszoba című adásra.

Tisztelt képviselő úr!

Amint azt az ellenzéki sajtó egymásra hivatkozva idézte, a Hajónapló nevű platform kapcsán azt mondtam a beköszönőmben, hogy ez a legszabadabb szerkesztőség magyar nyelvterületen. Nem független, nem objektív, de szabad. Ez azt is jelenti, hogy nem állítok gondolatrendőrt az adások szerkesztői mellé. Hiszek a személyi felelősségben, és bízom annyira a kollégáimban, kiváltképpen Megadja Gáborban, hogy teljes egészében rájuk hagyjam a tartalomgyártást. Ha az ellenzéki médiumok szerkesztőségeinek szabad deklaráltan autonómnak maradni, akkor ugyanehhez joga van a kormánypárti oldalnak is.

Magyarországon alkotmányos jog a szólás- és véleményszabadság. Ehhez lassan hozzá kellene már szokni. Ráadásul Magyarország jogállam. Ha valaki úgy érzi, hogy sértő, akár büntetőtörvénykönyv hatálya alá eső vélemények hangzanak el bármilyen műsorban, léteznek jogorvoslati lehetőségek, éljen azokkal. Amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy az adás szerkesztője, illetve a meghívottjai túlmentek a szabad véleménynyilvánítás határain, akkor és csakis akkor szeretnék tartalmi kérdésekbe beleszólni, mint végső soron az egészért felelős.

Már ha szeretnénk továbbra is jogállamban élni, és nem akarjuk azt lecserélni egy ki tudja, ki által finanszírozott média kormányzására, valamint egy verbális lincselés gyakorlatára épített államberendezkedésre.

A magam részéről mindenesetre maradnék az Alaptörvénynél és a szabad választások során legitimált képviseleti demokráciánál.

Ami pedig a politikai részét illeti: kissé viccesnek találom, hogy egy olyan párt képviselője húzná rám a vizes lepedőt, amely politikai formáció antiszemitizmusból és rasszizmusból kovácsolt tőkét. Lehet, hogy koalíciós társaik - Gyurcsánytól a Momentumig - ezt elfelejtették, mert a hatalomra éhes ember sok mindenre képes. De véleményem szerint a Jobbik hiába cserélte a gárdamellényt szivárványszínű tangabugyira, ettől még ugyanaz maradt. Csak még nevetségesebbé vált.

Tisztelettel,
Demeter Szilárd