Vágólapra másolva!
Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte a magyar kultúra napját.
Vágólapra másolva!

Január 22-én van a magyar kultúra napja, ezért szerdán színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünnepelnek. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz-t. Szentendrén közös Himnusz-éneklést rendeznek, és több településen ezen a napon adják át a kulturális díjakat is. Cegléden a Sárik Péter Trió ad koncertet. Vácon a Madách Imre Művelődési Központ színháztermében gálaműsort rendeznek, amelynek részeként adják át a városi művelődési díjakat.

Meglepődhet, ha ezt megtudja Cseh Tamásról

Cseh Tamás 1943. január 22-én született. Életét, de legfőképp dalszerzői pályafutását már sok helyen feldolgozták. Az évforduló alkalmából az Origo olyan érdekességeket gyűjtött össze, amelyeket nem biztos, hogy minden Cseh Tamás-rajongó ismer. Vagy ha igen, talán akkor is kellemes újra...

A budapesti Kolibri Színházban Cseh Tamásra emlékeznek születésének 77. évfordulóján, január 22-én. A Magyar Állami Operaház a Zeneakadémiával közösen Kortárs Opera Showcase címmel három új magyar operából mutat be részleteket az Erkel Színház Bernáth Büféjében szerdán. Három előadással mutatkozik be a Zentai Magyar Kamaraszínház Budapesten: a Bethlen Téri Színházban szerdától péntekig tartó Vendégváró Fesztiválon Kosztolányi Dezső, Carlo Goldoni és Mark Twain műve alapján készült produkció is látható.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében gálaműsorokkal, író-olvasó találkozóval, kiállításokkal és díjátadóval ünnepelnek. Csongrád megyében is kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal, elismerések átadásával köszöntik a magyar kultúra napját. Szerdán tartják a 45 éve alapított Csongrádi Művésztelep jubileumi tárlatának megnyitóját. A Térben síkban című kiállítás a Csongrád Galériában látható. Szerdán a makói József Attila Múzeumban Aba-Novák Vilmos alkotásaiból nyílik kiállítás, Álarc nélkül címmel.

Komárom-Esztergom megyében is díjátadóval, kiállítással, mesejátékkal, irodalmi és zenei előadásokkal ünnepelnek. Komáromban szerdán a városházán a helyi művészeti egyesületek adnak gálaműsort. Tatabányán a Jászai Mari Színházban a Tatabánya Kultúrájáért díjat, valamint művészeti ösztöndíjat adnak át. Az ünnepi műsorral a 120 éve született Szabó Lőrincre emlékeznek.

Fejér megyében koncertekkel, filmvetítésekkel és kiállításmegnyitókkal ünnepelnek. Dunaújvárosban a Szent Efrém Férfikar ad koncertet az evangélikus templomban, az eseményen díjakat is átadnak. Kápolnásnyéken a Zenén túli beszélgetések programsorozat keretében Vásáry Tamás zongoraművész, karmester Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélget a Halász-kastélyban.

Bács-Kiskun megyében himnusz- és mesemondó verseny, filmvetítés, kiállítás, zenés irodalmi est, hangverseny és könyvbemutató szerepel a programok között.

Zala megye városaiban kiállításokkal, az irodalmat és a komolyzenét ötvöző gálaesttel ünneplik a magyar kultúra napját. A programsorozat keretében népzenei együttesek lépnek fel és a látogatók betekinthetnek a közgyűjtemények tudományos munkájába is.

Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban kiállítás, előadás, kötetbemutató beszélgetés, irodalmi műsor és mesés társasjáték színesíti a programot.

Veszprémben kiállításokkal, koncerttel és szabadtéri színházi produkciókkal készülnek az eseményre.
Az idén is együtt ünnepli a magyar kultúra napját Debrecen önkormányzata a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei és nagyváradi szervezetével, Berettyóújfalu, valamint Margitta önkormányzatával, a programok több településen már pénteken megkezdődtek. Nagyváradon szerda este a Szigligeti Színházban, Debrecenben a Csokonai Színházban rendeznek kultúranapi gálaestet és díjátadó ünnepséget.

Marosvásárhelyen Erkel Ferenc Bánk bán című operájának előadásával ünneplik szerdán a magyar kultúra napját. A Kultúrpalota nagytermében színpadra lép Molnár Levente, Pánczél Éva és Röser Orsolya Hajnalka, Szüts Apor vezényletével. Szatmárnémetiben irodalmi, színházi és képzőművészeti programok is lesznek a magyar kultúra napja alkalmából.