Pert indított az amerikai lemezakadémia ellen volt elnöke, Deborah Dugan, mert szerinte jogtalaul rúgták ki. Azt állítja, azért távolították el, mert szexuális zaklatásokat és a Grammy-jelölések körüli szabálytalanságokat tárt fel.

Deborah Dugant a múlt héten távolították el a Grammyt is odaítélő amerikai lemezakadémia (National Academy of Recording Arts and Sciences) éléről. A nő most pert indított az akadémia ellen, mert szerinte azért rúgták ki – szerinte jogtalanul –, mert szexuális zaklatásokat és a Grammy-jelölések körüli szabálytalanságokat tárt fel az intézményben. Az illetékes munkaügyi bírósághoz beterjesztett kereset szerint Dugant három héttel azután küldték „adminisztratív szabadságra”, hogy a szervezet és a vezetés ellen felmerült számos botrányos vádról tájékoztatta az akadémia személyzeti ügyekkel foglalkozó vezetőjét.

Deborah Dugan 2019 novemberébenForrás: AFP/2019 Getty Images/Joe Buglewicz

A kereset 44 oldalas, és Dugan azt állítja benne, hogy ő maga is szexuális zaklatás áldozata volt. szerint kényszerszabadságra küldése azzal is összefügg, hogy aggodalmát fejezte ki az akadémia Grammy-jelölésének, előzetes válogatásának szabálytalanságai miatt, és a kereset szerint feltárt számos összeférhetetlenséget is e téren. Deborah Dugant, a lemezakadémia első női elnökét a múlt héten távolították el posztjáról, mert az akadémia szerint felmerült a gyanú, hogy nem megfelelően végezte vezetői feladatait. Dugan Neil Portnow korábbi elnököt követte a poszton, aki 2018-ban nagy vitát váltott ki azzal a megjegyzésével, hogy a női előadóknak többet kellene tenniük, ha azt akarják, hogy díjazzák őket a Grammyn. Az akadémia kedden közleményben utasította vissza a vádakat, és azt állította, azután függesztették fel állásából az elnököt, hogy egy alkalmazott „mérgező, tűrhetetlen munkakörülmények megteremtésével” vádolta őt, és azzal, hogy „goromba, durva magatartást tanúsított”. Azután küldték adminisztratív szabadságra, hogy „felajánlotta lemondását, és 22 millió dollárt követelt az akadémiától, amely nem profitorientált szervezet” – írták.

A 61 éves Dugan korábban ügyvéd volt, és Bono jótékonysági szervezetét, a Redet is vezette. A Variety magazin a múlt héten arról írt, hogy a lemezakadémián komoly ellenállásba ütközött reformelképzeléseivel. A 62. Grammy-díjátadó gálát január 26-án, vasárnap rendezik meg a Los Angeles-i Staples Centerben. A ceremónia házigazdája Alicia Keys lesz. A műsorban szerepel majd Billie Eilish, Camila Cabello, Bonnie Raitt, a Jonas Brothers, Demi Lovato és Rosalía is.