Beárnyékolta Kobe Bryant kosárlabdasztár halála az idei, 62. Grammy-díjkiosztó gálát, amelynek helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben a Staples Center – Bryant egykori csapatának, a Lakersnek a hazai stadionja – adott otthont.

Vasárnap este tartották az idei, sorban pedig a 62. Grammy-díjkiosztót. Ezen a napon történt egy szörnyű tragédia is: egy helikopter-balesetben meghalt a kosárlabdázás eddigi történetének egyik legnagyszerűbb játékosa, Kobe Bryant. És noha a Grammynek nincs túl sok köze a sporthoz, mégis beárnyékolta a legendás sportoló halála. Kobe ugyanis a világ minden táján volt példaképe millióknak. És persze az sem mellékes, hogy a Grammy-díjátadó éppen abban a Staples Centerben volt, ami a Los Angeles Lakersnek az otthoni stadionja. Bryant 20 szezont játszott az NBA-ben, és végig a Lakers játékosaként. Bryant helikoptere pár órával a gála előtt zuhant le, és nyilván a díjátadó eleje is róla szólt. 

Az est háziasszonyának, Alicia Keys énekesnőnek nem lehetett könnyű dolga a műsor megnyitásával, de nagyon profin tartotta magát, és természetesen egy dalt is elénekelt Bryant emlékére – a Boys II Men tagjainak segítségével. 

Billie Eilish amerikai énekesnő kezében az év daláért, az év felvételéért, az év albumáért, illetve a legjobb énekes pop albumért és a legjobb új előadónak járó elismerésselForrás: MTI/EPA/David Swanson

A Grammy-gálán idén 84 díjat osztottak ki, de csupán tízről derült ki a gálán, hogy ki kapja. A többit már előre odaítélték. Az idei Grammy legnagyobb sztárja egyértelműen a 18 éves amerikai énekesnő, Billie Eilish volt, aki történelmet is írt. A díjakat először 1959-ben adták át, és azóta Billie a második előadó, akinek sikerült egy évben bezsebelnie a „négy nagy”-ként emlegetett díjcsokrot. Ez azt jelenti, hogy idén ő kapta az év daláért (Bad Guy), az év albumáért (When We Fall Asleep, Where Do We Go?), az év felvételéért járó díjakat (Bad Guy), valamint őt választották az év legjobb új előadójáért járó Grammy-díjra is. És mindezek mellé még ő kapta az év legjobb énekes pop albumáért járó díjat is. A négy legfontosabb díjat egy adott évben megkapnia eddig csak Christopher Crossnak sikerült 39 évvel ezelőtt. Billie Eilish az első előadónő, akinek sikerült a négyes tarolás.

A további díjazottak közül Lizzo, a rythm and blues műfaj énekesnője három díjat is kapott, köztük a legjobb urban contemporary lemezért járót (Cuz I Love You) és a legjobb egyéni pop előadásét. Arra is lehetett számítani, hogy a 2019-es dalával Billboard-rekordot döntő Lil Nas X Ray Cyrus country zenésszel előadott Old Town Road című dala és videója kapni fog valamit. A slágerhez készített videó kapta a legjobb klipért járó díjat, illetve ez lett a legjobb párosan vagy akármilyen összeállós formában előadott dal is. 

Lizzo amerikai énekesnő kezében a legjobb egyéni pop előadásért (Truth Hurts), a legjobb urban contemporary lemezért (Cuz I Love You) és a legjobb hagyományos R&B dalért (Jerome) járó elismerésselForrás: MTI/EPA/David Swanson

A 2019 márciusában meghalt Nipsey Hussle posztumusz Grammyt kapott, mint legjobb rapper. Beyoncé kapott egy újabb Grammyt, így már 24 van neki, Lady Gaga pedig kettőt is átvehetett idén.