Szenzációs lelet, a Halászbástya elveszett szobrai kerültek elő egy pincéből - videó

2020.01.28. 12:10

Szenzációs, elveszettnek hitt leletek kerültek elő a budai Várban, az egykori Vöröskereszt Székház hosszú ideig elzárt pincéjéből. A föld alatt megtalálták azokat az Álmos és Előd vezéreket mintázó, több mint 100 éves eredeti szobrokat, melyek egykor a Halászbástya északi főtornyát díszítették. A szakemberek egy különleges, vörös mészkőből készült, díszített kézmosó medencét, számos kőfaragványt és épülettöredéket is találtak a törmelékek alatt.

A Várkapitányság munkatársai a közelmúltban kezdték meg a régóta városképi sebként tátongó, a világörökségi ranghoz méltatlan Dísz tér 2. szám alatti, jelenleg üresen álló telek rendbetételét, amelyen a Vöröskereszt egykori székháza születik újjá a következő években. 

A Nemzeti Hauszmann Program részeként zajló fejlesztés során elsőként a pincerendszer feltárását kezdték meg a szakemberek.  Az itt végzett kutatások eredményeként a törmelék alól kerültek elő azok az Álmos és Előd vezér alakját ábrázoló szobrok, amelyek eredetileg a Halászbástya északi részét, a főtorony alatti teraszt díszítették. 

A Mikula Ferenc által készített – eddig elveszettnek hitt - szobrok a II. világháborúban megsérültek, és ezután kerülhettek a Dísz tér 2. épületének pincéjébe. Másolataik jelenleg is a Halászbástyán állnak.

Elveszett szobrokFotó: Polyák Attila - Origo

A mintegy 2 méteres, eredeti szobrok lábainál jól látható az Álmos és az Előd felirat, és bár mindkettőnek hiányzik a feje és karjaik, részletes kidolgozásuk és sérüléseik alapján egyértelműen eredetiként azonosíthatók. 

A munkálatok során előkerült egy tömött, vörös mészkőből készült, gazdagon díszített medence, vélhetően egy úgynevezett lavabo is, melyet a keresztény liturgiában a kézmosáshoz használtak.

MedenceFotó: Polyák Attila - Origo

A lelet pontos kormeghatározása jelenleg is tart a Budapesti Történeti Múzeumban.

A törmelékek között számos, az egykori székházat díszítő építészeti elemet, oszloptöredéket, ajtó- és ablak szárkövet és számos egyéb kőfaragványt is találtak a szakemberek. Ezek nagyban segíthetik a tervezők munkáját a Hauszmann Alajos irodája által tervezett épület külső homlokzatának minél hitelesebb újjáépítésében.

Értékes leletekFotó: Polyák Attila - Origo

A Dísz tér 2. alatt újjászülető egykori Vöröskereszt Székház új épülete külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eredetit, de a homlokzatok mögötti terek mind belsőépítészeti, mind épületgépészeti és üzemeltetési szempontból kortárs, modern, XXI. századi megoldásokkal készülnek majd el.

Az ingatlan fejlesztése a pincerendszer további, építési törmelékkel eltorlaszolt részeinek feltárásával folytatódik, így az is elképzelhető, hogy újabb értékes leletek kerülnek majd napvilágra.